Anti-tnf alfa ajanlarının enfeksiyon insidansları ve riskleri açısından karşılaştırılması
- Tez No: 406926
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL OSMAN MEMİKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: İnfliksimab, Etanersept, Adalimumab, Tüberküloz, Hepatit B, Ciddi Enfeksiyon
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız; Anti-TNF- α tedavisi alan hastalarda, kullanılan Anti-TNF- α ajan türüne bağlı olarak enfeksiyon riskleri ve insidansları arasında fark olup olmadığının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde poliklinik takibinde olan 64 adet infliksimab, 66 adet etanersept, 65 adet adalimumab kullanan hasta olmak üzere 195 hasta katılmıştır. Retrospektif bir çalışmayla bulgular, hasta verileri üzerine yapılan bir anketle sorgulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan 195 hastanın; 91 tanesi (%46,7) kadın olup, 104 tanesi (%53,3) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 43,12±12,55 olup, minimum 19, maksimum 77'ydi. Primer hastalık tanısında; 30 tanesinde (%15,4) romatoid artrit, 109 tanesinde (%55,9) ankilozan spondilit, 16 tanesinde (%8,2) psöriazis, 30 tanesinde (%15,4) inflamatuar bağırsak hastalıkları, 10 tanesinde (%5,1) Behçet hastalığı görüldü. Hastalar ortalama 3,48±2,32 yıldır anti TNF- α ajan kullanmaktaydı, hastalar arasında en uzun süredir anti-TNF- α kullanan 12 yıl, en kısa süre kullanan 1 yıldır kullanıyordu. Toplamda 63 hastada ciddi enfeksiyon gelişimi görülmüştür (%32,3), fakat anti-TNF- α ajanları arasında ciddi enfeksiyon görülme riski açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Anti-TNF ajanları arasında tanı, HbsAg (p=0,018), Hepatit B aşısı olma durumu(p=0,027) ve Hepatit B antikor gelişimi(p=0,032) kriterleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktaydı. Tartışma: Anti-TNF- α ajanları arasında ciddi enfeksiyon görülme riski açısından anlamlı bir fark bulunmamasına karşın, hastaların normal popülasyona göre artmış enfeksiyon riski bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: Aim of our study is, to compare infection incidences and risks between anti-TNF- α agen species Material and Method: In our study, 195 patients including, 64 of infliximab, 66 of etanercept, 65 of adalimumab, participated who were being followed as outpatient at the Ankara University Faculty of Medicine hospital. Patient datas were examined with a retrospective study by a questionnaire. Patients who were treated with certolizumab and golimumab were excluded from study because of not having enough number for statistics evaluation. Results: 195 patients were enrolled in the study; 91 of them (46.7%) were female, 104 of them (53.3%) were male. The mean age of the patients was 43.12 ± 12.55 minimum age of 19, maximum age of 77. The primary diagnosis of patients; 30 of them had (15.4%) rheumatoid arthritis, 109 of them had (55.9%) ankylosing spondylitis, 16 of them had (8.2%) psoriasis, 30 of them had (15.4%) inflammatory bowel disease and 10 of them had (5% ) Behcet's disease. The average anti-TNF- α usage time was 3.48 ± 2.32 years. Minimum was 1 year, maximum was 12 years. Conclusion: Between anti-TNF agents, in terms of diagnosis ,HBsAg serology, to be vaccinated for hepatitis B, anti-hepatitis B antibody development criteria, there was a statistically significant difference.