Heparin ve metamizol sodyumun yağ grefti yaşayabilirliği üzerine etkisi
The effect of heparin and metamizole sodium on the fat graft viability
- Tez No: 406929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ SEREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Heparin, metamizole sodium, necrosis, neoangiogenesis, the fat graft viability
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Heparin ve Metamizol Sodyumun Yağ Grefti Yaşayabilirliği Üzerine Etkisi Amaç: Yağ greftlerinin tıpta yaygın ve çeşitli kullanımları vardır. Yağ grefti kullanımının en önemli kısıtlaması yaşayabilirliği oranlarının değişiken olmasıdır. Bu tezde yağ greftinin yaşayabilirliği üzerine, heparin ve metamizol sodyumun etkileri araştırılmıştır. Heparinin neoanjiogenezi arttırma özelliğinden ve metamizol sodyumun spazmolitik özelliğinden faydalanılarak bu iki maddenin yağ grefti yaşayabilirliğini arttıracağı düşünülmüştür. Yöntem: Bu çalışmada 24 adet dişi Wistar albino sıçan randomize olarak 3 eşit gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol grubu (yağ greftinin serum fizyolojikte bekletildiği grup), ikinci grup heparin grubu (yağ greftinin heparin solüsyonunda bekletildiği grup), üçüncü grup metamizol sodyum grubu (yağ greftinin metamizol sodyum solüsyonunda bekletildiği grup) olarak belirlendi. Sol inguinal bölgeden yağ grefti alınıp ağırlığı ve hacmi ölçüldü. Yağ grefti çalışma grubuna göre 20 dk hazırlanan solüsyonda bekletildikten sonra sıçanın kafa derisi altına yerleştirildi. Sekiz hafta sonra yağ greftleri alıcı bölgeden eksize edilip hayvanlara ötanazi uygulandı. Eksize edilen yağ dokusunun ağırlığı ve hacmi tekrar ölçüldükten sonra histopatolojik incelemeleri uygulandı. Bulgular: Heparinin adiposit yaşayabilirliği ve neoanjiogenez üzerine istatistiksel olarak anlamlı artış gösterirken, nekroz bulgusu üzerine istatistiksel anlamlı düşüş göstermiştir. Ancak nekrozun diğer bulguları üzerine heparin anlamlı etki göstermemiştir. Metamizol sodyumun tüm parametreler üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkisi yoktur. Sekiz hafta sonunda yağ grefti hacminde ve ağırlığında ki azalma gruplar arasında anlamsız iken, kendi grupları içinde anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Heparin yağ grefti yaşayabilirliğini arttırmaktadır. Ancak metamizol sodyumun yağ grefti yaşayabilirliği üzerine istatistiksel olarak anlamlı etki göstermemiştir. Anahtar Sözcükler : Heparin, metamizol sodyum, nekroz, neoanjiogenez, yağ grefti yaşayabilirliği.
Özet (Çeviri)
The Effect of Heparin and Metamizole Sodium on The Fat Graft Viability Aim: Autologous fat grafts have various uses in medicine. Though the most important problem in their use is that their survival rate have shown wide difference. In this thesis the effects of heparin and metamizole sodium on the survival rate of fat grafts were researched. Getting benefit of the ability of heparin to induce angiogenesis and of the spasmolytic effect of metamizole sodium, the ability of these two substances to increase the fat grafts' survival rate were presumed. Methods: In this study 24 Wistar albino female rats were randomly seperated into 3 equal groups. The first group is the control group (in which the fat grafts were immersed in normal saline), the second group is the heparin group (in which the fat grafts were immersed in heparin solution), the third group is the metamizole sodium group (in which the fat grafts were immersed in metamizole sodium solution). The fat tissue was taken from the left inguinal area as fat graft, the weight and the size of each fat graft was measured. Afterwards, the fat graft was immersed according to its group into the previously prepared solution for 20 minutes. Afterwards, the fat grafts were placed under the scalp of each rat. After 8 weeks the fat grafts were excised from the donor area and the animals were euthanized. The excised fat tissues' weight and size were measured again, and after that the histopathological mesures were applied. Results: Heparin has shown a statistically significant increase in the adipocyte viability and in the neoangiogenesis, while it showed a statistically significant decrease in necrosis. As for the other parameters of necrosis, heparin did not show any significant effects. Metamizole sodium on the other hand, did not show any significant effect on any of the researched parameters. After 8 weeks the decrease in the weight and size of the fat grafts was not significant between groups, while this decrease was statistically significant with in the groups. Conclusion: Heparin has shown statistically significant increase in the fat graft viability, although metamizole sodium did not show a statistically significant increase in the fat graft viability.