Tam remisyonda izlenen opere meme, kolorektal ve akciğer kanserli veya lenfomalı hastaların işe dönüşü, iş doyumu ve bunu etkileyen faktörler
Job satisfaction and affecting factors of employed breast, colorectal and lung cancer or lymphoma survivors
- Tez No: 406930
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÇAY ŞENLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: kanser hastaları, iş doyumu, cancer survivors, job satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Tam Remisyonda İzlenen ve Çalışan Opere Meme, Kolorektal ve Akciğer Kanserli veya Lenfomalı Hastaların İş Doyumları ve Bunu Etkileyen Faktörler Amaç: Günümüzde remisyondaki kanserli hastaların işe dönüşleri, sağkalım ile paralel olarak artmaktadır. Doyumlu bir iş yaşamı insanlar için temel gereksinmelerden biridir. Çalışanın işine karşı olumlu tutumu iş doyumu olarak ifade edilmektedir, kişisel ve işle ilişkili örgütsel pek çok faktöre bağlıdır. Ülkemizdeki çalışanlarda bu konuda çok az çalışma bulunurken, kanser hastalarına ilişkin hiçbir veri yoktur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Bilim Dalı'nda bir işte çalışırken kanser tanısı almış ve tedavi sonrasında işine geri dönmüş olan tam remisyondaki opere meme, kolorektal veya akciğer kanseri ya da lenfoma tanılı hastaların iş doyumu ve etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Ağustos ile Aralık 2014 tarihleri arasında belirtilen merkezde anket çalışması olarak uygulanmıştır. Amaçta tanımlanan özellikteki hastalara ulaşılmış, onam sonrasında Minnesota İş Doyum Ölçeği (MSQ) anketi uygulanmıştır. MSQ, Weiss ve arkadaşlarının geliştirdiği Türkçe çevirisi ve validasyonu Baycan tarafından yapılmış, 20 sorudan oluşan Likert tipi bir ölçektir. MSQ ölçeği puanları 100 üzerinden hesaplanmış ve hastaların özellikleriyle karşılaştırılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 15 for Windows paket programında t testi ile Mann Whitney testi kullanılmıştır. Bulgular: Koşullara uygun 60 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastaların ortalama MSQ puanı 69,783 ± 15, 964 (22-95) hesaplandı. MSQ puanlarıyla anlamlı ilişkili tek parametre eğitim düzeyiydi, lise öncesi eğitim almışlarla diğerleri arasında lise öncesi lehine olan anlamı fark gösterildi (p:0.013). Bunun dışındaki faktörlerin MSQ puanı üzerinde etkisi gösterilemedi. Yorum: Kanser süreci, hastaların bir kısmında iş doyumunu olumsuz yönde etkilemektedir. Remisyondaki kanser hastalarının rehabilitasyon programında, iş ve çalışma ortamına uyum planının da yer alması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Job Satisfaction and Affecting Factors of Employed Breast, Colorectal and Lung Cancer or Lymphoma Survivors Objectives: The studies on cancer and work life have shown that increasing number of cancer survivors are able to return to work after their treatment. Many factors associated with employment and impaired work ability was defined. These publications showed that quality of life among employed cancer patients was significantly associated with employment status, and some cancer survivors have made one or more adjustments at work. There are few studies evaluating job satisfaction and factors affecting the employees. The aim of the pilot study is to evaluate the job satisfaction levels and factors affecting the cancer survivors. Methods: The study was designed as a cross-sectional survey and conducted in Ankara University Faculty of Medicine, Medical Oncology Department. The data were collected between September 2014 and December 2014. The study received local research ethics committee approval. All patients provided written informed consent. The short-form Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ) Turkish version was administered during face-to-face interviews to the cancer survivors in complete remission who returned to work after their treatment. The SPSS 15 for Windows (Chi-square test and Mann Whitney U test) was used for the analyses. Results: Sixty patients completed the questionnaire. Patient characteristics and the MSQ scores are listed in Table. Cancer survivors' mean score for job satisfaction was 69,783 ± 15, 964 (22-95). The patients with primary school training had statistically significantly higher scores for job satisfaction (p=0.013). Also, cancer patients who had changed their work place after diagnosis received statistically significantly lower scores for job satisfaction (p=0.034). No statistically significant difference was detected between other sociodemographic, clinical, and work related factors and job satisfaction Conclusions: It was determined that the cancer survivors experienced moderate levels of job satisfaction. Further investigations are required to assess and to improve work capacity and job satisfaction.