Kurusıkı silahların hedefe 0-5 CM mesafeden yaralama potansiyelinin incelenmesi
The investigation of the injuring potential of blank cartridge guns at A range of 0-5 centimeters
- Tez No: 406935
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL CANTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ateşli silah, barut, bitişik atış, kemik kırığı, kuru sıkı silah yaralanmaları, tabanca, Firearm, gun powder, contact shot, bone fracture, blank cartridge gun injuries, handgun
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Çalışmamızın amacı; toplumda zararsız olarak bilinen kuru sıkı silahların farklı hedeflere yapılan atışlar ile meydana getirebileceği yaralanma potansiyelinin deneysel olarak gösterilmesidir. Doku simulantı olarak tavuk eti but bölümü olmak üzere, otomobil yan camı, güvenlik güçlerinin ekipmanları ve giysileri hedef olarak belirlenmiş ve iki farklı yapıda kuru sıkı tabanca ile 0-5 cm mesafeden atışlar yapılmıştır. Bulgular ölçülerek, fotoğraflanmış ve dijital ortamda kayıt edilmiştir. Kuru sıkı tabanca ile tavuk etine yapılan bitişik atış sonucu tam kat doku penetrasyonu ve kemik dokusunda tam kat kırık saptanmıştır. Polis başlığı, kalkanı, oto yan camı, günlük gömlek ve atış mesafesi arasında is oluşumu ve doku hasarı ölçümleri bakımından korelasyon tespit edilmiştir. Bu sonuçlar ve konu ile ilgili literatürdeki çalışmalar ve vaka bildirimleri, kuru sıkı silahların insan bedeninde yaralanmalara sebep olabileceği açıkça ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to show through experiments harming potential of blank firing gun, which are known to be harmless mistakenly. Two different types of blank firing gun were utilized to shot to six different types of target i.e., chicken leg as a tissue simulant; side window of a car, wearings and equipments of cops, at a distance of 0-5 cm. Results of the experiments were photographed and recorded in a digital platform. Contact wound to chicken leg caused full-thickness bone fracture and full-thickness tissue penetration. Correlation was detected between dimensions of smoothing and tissue damage on helmet, shield, side window of a car, casual shirt, and shooting distance. These results, studies and case reports about this subject in literature exhibit harming potential to human body of blank firing guns obviously.