Atrofik ve hipertrofik uzun kemik psödoartrozlarında; psödoartroz dokusu ve serumda kalsiyum ve fosfor değerlerinin karşılaştırılması
Comparing serum and pseudoarthrotic tissue phosphor and calcium levels in artrophic and hypertrophic pseudoarthrosis of long bones
  1. Tez No: 406980
  2. Yazar: KEMAL YÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ERDEM IŞIKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psödoartroz, kaynamama, nonunion, kırık iyileşmesi, atrofik, hipertrofik, kalsiyum (Ca), Fosfor (P), Pseudoarthrosis, nonunion, fracture healing, atrophic, hypertrophic, calcium(Ca), phosphor (P)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmamızdaki amacımız psödoartroz dokusunun biyokimyasal yapısının daha iyi anlaşılması ve serum parametreleri ile arasında bir etkileşim olup olmadığının değerlendirilebilmesidir. Hastalar ve Yöntem: Ocak 2013-Ocak 2015 yılları arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji A.D. ve Şanlıurfa ili Devlet Hastanelerinde opere edilen toplam 42 hasta çalışmaya alındı. Çalışmaya sadece uzun kemik olan humerus, femur ve tibia psödoartrozları dahil edildi. Hastalar atrofik (grup I) ve hipertrofik (grup II) psödoartrozlu olarak iki gruba ayrıldı. Hastalardan alınan preop kan ve operasyon sırasında eksize edilerek alınan psödoartroz doku örnekleri çalışılmak üzere saklandı. Grup 1 hastalar 19 hastadan (E/K = 18 / 1) oluşmaktaydı. Grup 2 hastalar 23 hastadan (E/K = 14 / 9) oluşmaktaydı. Bulgular: Dokuda ölçülen ortalama kalsiyum değerleri grup I hastalarda, grup II hastalara göre yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Dokuda ölçülen ortalama fosfor değerleri grup I hastalarda, grup II hastalara göre daha yüksek bulunmuş ve istatistiksel olarak anlamlı değerlendirilmiştir. Serumda ölçülen ortalama kalsiyum değerleri grup I hastalarda, grup II hastalara göre daha düşük bulunmuş ve istatistiksel olarak anlamlı değerlendirilmiştir. Serumda ölçülen ortalama fosfor değerleri grup I hastalarda grup II hastalara göre daha yüksek bulunarak istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Sonuç: Atrofik psödoartrozlu hastalarda hipertrofik psödoartrozlu hastalara göre serum ve doku P düzeyi yüksek olarak saptanmış ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Atrofik psödoartrozlu hastalarda hipertrofik psödoartrozlu hastalara göre serum Ca düzeyi düşük olarak saptanmış ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Dokuda ise Ca düzeyi atrofik psödoartrozlu hastalarda daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to investigate a better understanding pseudoarthrotic tissue's biochemical structure and whether there is an association with serum parameters levels. Materials and Methods: We conducted total 42 patients who were operated in the Department of Orthopaedics and Traumatology at Harran University and other government hospitals in Şanlıurfa between January 2013 - January 2015 Patients who were diagnosed pseudoarthrosis in humerus, femur and tibia long bones were only included. The patients were selected from two groups as artrophic (group I) and hypertrophic (group II) pseudoarthrosis. Preoperative blood samples and intraoperative exsized pseudoarthrotic tissue materials were taken from patients stored in order to study. Group I, consist of 19 patients (M/F= 18/1) and Group II were 23 patients (M/F= 14/9) Results: Calcium levels in tissue were higher in Group I; however, they were statistically insignificant. Phosphor levels in tissue were assessed significantly higher in Group I than Group II. On the other hand, Calcium and Phosphor levels in the serum were significantly higher in Group I than Group II. Conclusion: In conclusion, serum and tissue phosphor values were significantly higher in patients with athrophic pseudoarthrosis when compared to patients with hypertrophic pseudoarthrosis. Calcium levels in serum were significantly lower in patients with athrophic pseudoarthrosis than patients with hypertrophic pseudoarthrosis. On the other hand, Calcium levels in tissue were higher in patients with athrophic pseudoarthrosis however, they were statistically insignificant.