Siyasi liderlerden beklenen liderlik ve iletişim tarzları: Y kuşağı üzerine bir araştırma
Leadership and communication styles expected from political leaders: A research on generation Y
- Tez No: 406981
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER HÜSEYİN ÇARIKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, İşletme, Political Science, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Y Kuşağı, Liderlik, Siyasi Lider, İletişim, Beklenti, Yüksek-Düşük Bağlam İletişim, Y Generation, Leadership, Political Leader, Communication, Expectation, High-Low Context Communication
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu tez çalışması ile 1980-1999'lu yıllar arasında doğanları kapsayan, nüfusun önemli bir kısmını oluşturan, gelecekte de daha büyük paya sahip olacağı ve Türkiye'nin geleceğinin şekillenmesinde etkin bir rol oynayacağı düşünülen Y kuşağının siyasi liderlik tarzı ve iletişim bağlamı beklentisi araştırılmıştır. Çalışma Süleyman Demirel Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversite'lerinde öğrenim gören 1220 öğrenciye anket formu üzerinde bulunan liderlikle ilgili 30 ifadeye ve iletişimle ilgili 16 ifadeye siyasi liderden beklentileri açısından katılıp katılmadıklarını değerlendirmek suretiyle gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda araştırmaya katılan öğrencilerin karizmatik liderlik tarzına sahip ve düşük bağlamlı iletişim kuran siyasi liderleri tercih ettiği, kendilerini lider olarak görmelerine rağmen mevcut şartlarda politika yapmayı düşünmedikleri ve siyasetle aktif olarak ilgilenmedikleri tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin iletişim yöntemlerinden en çok yüz yüze iletişimi tercih etmekle birlikte siyasi gündemi ise en çok internet-sosyal medya aracılığıyla takip ettikleri bulunmuştur. Referans aldıkları en önemli siyasi lider olarak Atatürk'ü görmekte olup; siyasi liderin dünya görüşünün önemli olduğunu belirtmişlerdir. Referans alınan ilk 6 siyasi lider arasında kadın liderin olmaması dikkat çekmektedir. Katılımcı liderlik ve düşük bağlam iletişim beklentisinin kız öğrencilerde daha fazla, otoriter liderlik ve yüksek bağlam iletişim beklentisinin ise erkek öğrencilerde daha fazla olduğu görülmüştür. Çalışmadan elde edilen bulguların kuşak, siyaset, iletişim ve liderlik konularında çalışan akademisyenler açısından olduğu kadar; siyasi liderler, siyasi partiler ve siyasal pazarlamacılar açısından da oldukça faydalı olacağı düşünülmekte ve ayrıca gençlerin bakış açılarından hareketle geleneksel siyasetin eksikliklerinin tespit edilerek siyasetin gelişimine ve dolayısıyla ülkenin gelişimine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
As part of this thesis, the political leadership style expectations and the high/low context communication tendencies were researched for the Y Generation who was born between 1980-1999. The Y Generation which forms the major part of the population will be more effective in Turkey's future configuration. A total of 1220 students of Süleyman Demirel University, Akdeniz University and Mehmet Akif Ersoy University rated 30 leadership and 16 communication-related statements considering their own expectations for a political leader on the questionnaire. The results showed that the participants prefer a political leader who uses charismatic leadership style and low-context communication. Although the participants think themselves as a leader, they don't plan to take role in politics in existing circumstances. Even though they prefer face-to-face communication mostly, they follow the political agenda through Internet and social media. Most participants stated that Atatürk is the most important leader and that the political leader's world-view is important. Although there is no political women leader in the top six leaders chosen as a reference; participative leadership expectation and low context communication is high for female participants and authoritarian leadership expectation and high context communication is high for male participants. The findings of the research will be useful for academicians who study on generation, communication and leadership as well as for political leaders, political parties and political marketing staff. It is expected that identifying deficiencies in traditional politics will contribute to development of politics and the country itself.