Gayrimenkul sermaye iradının vergilendirilmesi
The taxation of real estate property
- Tez No: 407016
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ RİFAT ORTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul, Gayrimenkul Sermaye İradı, Emsal Kira Bedeli, Değerleme, Amortisman, Vergi, Yıllık Beyanname, Real estate, real estate capital gains, Equivalent Rental Value, Valuation, Depreciation, Tax, Annual Statement
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada,“Gayrimenkul Sermaye İradının Vergilendirilmesi”konusu ele alınmıştır. Gelir Vergisi Kanunu'nun 70'inci maddesinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesi sonucu elde edilen gelir, gayrimenkul sermaye iradının konusuna girmektedir. Gelir ise, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı olarak tanımlanmıştır. Kiralamaya konu gayrimenkullerin ve gayrimenkul sayılan hakların kiralama bedelleri emsal olarak belirlenen bedelinden aşağı bir değerde olmayacağı hüküm altına alınmıştır. Devlet, vatandaşlara amme hizmeti görevi gereği, sunmak zorunda olduğu mal ve hizmetlerin temini için finansman yaratmak zorundadır. Kamu finansman sistemi, bir ülkenin çeşitlilik arz eden birçok gelir kaynağının oluşturduğu bir bütündür. Bu bütünlük içerisinde en büyük paya vergi gelirleri sahiptir. Bunun için kamu gelirleri genelde vergi gelirleri olarak akla gelmektedir. Vergi, devletin organları vasıtasıyla gördükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak üzere, gerçek ve tüzel kişilerden belli bir karşılığı olmaksızın, onların mali güçlerine göre kamu zoruyla alınan paralardır. Devletin görevi, vergi alacağını güvence altına almak, verginin en az masrafla ve kolayca tahsilini sağlamak ve vergilemeyle ilgili şekli ödevlerin tam ve eksiksiz olarak yerine getirilmesini temin etmektir. Bunu yaparken mükellef haklarını göz önünde bulundurmalıdır. Bu çalışmada, kamu kaynakları içerisinde gösterilen ve en büyük paya sahip olan vergi gelirlerinin elde edilmesi için; mali analizle mükellef hakları gözetilerek etkin olarak ekonomik verimlilik sağlanacak bir şekilde elde edilmesi ve kamu ihtiyaçlarına göre kullanılmasının sağlanması, malî saydamlıkla hesap verebilmesi ve gerektiğinde kontrolün düzenlenmesinin gerektiği amaçlanmıştır. Vergi gelirleri içinde mükellef sayısı ve elde edilen gelir olarak, Gelir Vergisi büyük önem taşımaktadır. Gelirin unsuru olarak gayrimenkul sermaye iradından mükellef olanlara, gayrimenkullerini kiraya verme işlemlerinde gerekli kolaylıkların sağlanması gerekmektedir. Bu kolaylıklar; indirim, istisna ve teşvik şeklinde olabileceği gibi beyannamelerin düzenlenmesi için mükellefi bilgilendirici yayınlar yapmak, broşürler dağıtmak, halka açık alanlarda stantlar kurmak şeklinde de olabilir. Mükellef, vergi verme konusunda bilinçlendirilmeli, mükellefe vergi ödemenin bir yükümlülük olmadığı, vatandaşlık görevi ve sorumluluğu olduğu bilinci yerleştirilmeli ve geliştirilmelidir. II
Özet (Çeviri)
In this research,“Taxation of Immovable Capital”issues are discussed. Income Tax Law mentioned in 70th article of goods and rights of owners, tenants, the possessors, easement and the beneficial owner or income as a result of rented by tenants, the subject matter of immovable property. Income, the gain obtained in a need has been identified as one of a calendar year and the net amount of the annuity. The rents of the property and rights under the provisions of the lease are to be lower than the equivalent rental value. Government, citizens, public service tasks should, for the supply of goods and services you have to offer that is difficult to raise finance. Public finance system is a whole consisting of many diverse sources of income of a country. The largest share in tax revenues has this integrity. Public revenues for that usually come to mind as tax revenues. Taxes, which require the state to meet the expenses of the public service they have received through the bodies, real and legal persons without a specific provision, they are taken by force of public money according to their financial strength. The duty of the State to ensure the tax credit, a tax of at least cost and easily ensures the collection and taxation to ensure the full and complete fulfillment of the relevant form of homework. This should take into consideration the rights of taxpayers. The aim of this study was to obtain the tax revenues that have shown that the largest share in public funds; tax effective, economic and efficient way to ensure the acquisition and use, account is to ensure accountability and financial transparency and financial control arrangements if necessary. As income and the number of taxpayers in tax revenues, income tax is of utmost importance. Real estate capital as an element of income to the taxpayer of the income recipient, you will need to provide the necessary ease the process of letting the property. This is easily; discounts, exemptions and incentives to make informative publications as may be amenable to regulation of such declaration, distributing brochures, may also be a booth set up in public areas. Should be informed about giving taxpayer, paying taxes is not an obligation, civic duty and responsibility should be placed on the awareness that should be developed.