Eğitim örgütlerinde 9. sınıf öğrencilerinin liderlik algılarının araştırılması
Perception investigation of leadership of 9th grade students'in educational organizations
- Tez No: 407018
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim Kurumu, Eğitim Yönetimi, Eğitim Yönetimi Süreçleri, Eğitimde Öğrenci Odaklılık, Öğretmen, Yönetici, Örgüt Kültürü, Liderlik Türleri, Yönetim Bilimi, Eğitim Yönetiminde Değerlendirme, Education, Education Management, Education Management Processes in Education Student Orientation, Teacher, Executive, Organizational Culture, Leadership Types, Management Science, Assessment in Educational Administration
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Öğretmenlik mesleği, bir milletin geleceğini etkileyebilecek kadar sorumluluk taĢıyan kutsal bir meslektir. Toplumlar, öğretmenlerin yapabildiği rehberlik ve rol model uygulamaları kadar Ģekillenebilir. Bireylerin kendilerini aĢabilmeleri, yeniliklere ve değiĢimlere açık olabilmeleri öğretmenlerin etkili bir lider olabilmelerine de bağlı kalabilir. Öğretmenler, bilgi ve teknolojik geliĢmeleri takip ederek, bilgi ve becerilerini, bireysel geliĢmelere paralel olarak eğitim ortamlarına aktarabilirse, öncülük rollerini yerine getirebilirler. Kendine güvenen, kiĢilik özellikleri sağlam, içinde yasadığı toplumla barıĢık, aynı zamanda çağının gerektirdiği bilgi ve becerileri kavrayan, geliĢtiren, değiĢimlere açık öğretmenler gerçek anlamda geleceğin toplum mimarı olabilirler. Okul yöneticileri ve öğretmenler devamlı olarak iletiĢim ve etkileĢim içindedirler. Okul ortamında yöneticiler, okulun amaçlarına ulaĢabilmesinde, öğretmenlerin ise adanmıĢlık duygusu ile görevlerini yapmada, okula bağlanmalarında, öğretmenlerin ilgi ve isteklerini karĢılayabilme de ve öğretmenler nezdinde etkili olabilmelidirler. Okul müdürlerinin öğretmenleri etkilemede yeterli olabilmelerinin göstergesi olarak, öğretmenleri etkileyebilmeleri sonucunda oluĢan davranıĢ değiĢikliklerinin seviyesi kabul edilmektedir. Dolayısıyla okul yöneticileri, etkileme sürecinin baĢarıya ulaĢılabilmesi için etkileme taktiklerini etkin biçimde kullanabilmelidirler. Liderlik ve yöneticilik birbirinden farklı kavramlardır. Okul yöneticilerinin liderlik özellikleri, eğitim öğretimin kalitesini belirleme açısından büyük önem kazanmaktadır.“Eğitim Örgütlerinde 9. Sınıf Öğrencilerinin Liderlik Algılarının AraĢtırılması”baĢlığını tez konusu olarak seçilmesinin amacı, öğrencilerin ve okul öğretmenlerinin; okul yöneticileri liderlik özelliklerinden beklentilerinin ve algılarının karĢılanma derecesini araĢtırmak, bilimsel yöntemle elde edilecek sonuç-önerileri ilgili tarafların yararına sunmaktır.
Özet (Çeviri)
The teaching profession is a sacred profession with responsibilities which may affect the future of a nation. Communities, teachers can be shaped so as to guide and role model applications. Individuals can surpass themselves, be open to innovation and change as they can stay connected to their teachers may be an effective leader. Teachers follow the information and technological advances, knowledge and skills can be transferred to the parallel educational environment for individual development can fulfill the role of leadership. Confident, strong personality traits, the law society in which peace, but also understands the knowledge and skills required of age, develop, open to change, teachers can be architects of the future, a real sense of community. School principals and teachers are constantly in communication and interaction. Administrators in the school environment, the school achieve its aims, while the teachers do their duties with a sense of commitment, in connection with the school, teachers may also be of interest and should be able to meet the demands of the teachers before and effective. Teachers, school principals as sufficient indication that they may affect the levels of behavior change as a result can affect teachers are accepted. Therefore, school administrators, influence tactics in order to achieve success in the process of influencing able to use effectively. Leadership and management are distinct concepts. Leadership of school administrators, are gaining importance in determining the quality of education.“Investigation of the Concept of Leadership in Educational Organizations 9th Grade Students”The purpose of the title chosen as the thesis, students and school teachers; school administrators to investigate the degree of fulfillment of the expectations and perceptions of leadership, results-proposal to provide scientific method to obtain the benefit of the parties concerned.