Öğretmenlerin kişiler arası öz yeterlikleri ile kendilerine saygı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysi̇s of the relati̇onshi̇p between self - suffi̇cency and self - respect i̇n terms of i̇nterpersonel of teachers
- Tez No: 407051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kişiler–arası öz yeterlik, kendine saygı, öz yeterlik inancı
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Yapılan bu araştırmada öğretmenlerin kişiler arası öz-yeterlikleri ile kendilerine saygı arasındaki ilişki incelenmiştir. Bunun için İstanbul İli / Maltepe İlçesinde ortaöğretim kurumlarında çalışan 285 öğretmene Kişisel Bilgi Formu, Kişiler Arası Öz Yeterlik Ölçeği (KÖYÖ) ile Kendine Saygı Ölçeği (KSÖ) uygulanmıştır. Araştırmanın analiz çalışmasında dağılımların normalliğine bakılarak normal dağılım için İlişkisiz grup“t”testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi, normal olmayan dağılım için non -parametric Mann Whitney-U testi, non -parametricKruskal Wallis –H testi ile iki ölçek arasındaki karşılaştırma için Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Anlamlılık ,05 düzeyinde denenmiştir. Diğer düzeyler ilgili çizelgelerde belirtilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre; Öğretmenlerin kişiler-arası öz yeterlik inançları ve öğretmenlerin Kendilerine Saygılarının yüksek olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin Kendilerine Saygıları arttıkça öğretmenlerin kişiler-arası öz yeterlik inançlarının arttığı görülmüştür. Kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere nazaran meslektaşlardan elde edilen desteğe ilişkin öz yeterlik inançlarının daha yüksek olduğu ve kadın öğretmenlerin kendilerine saygılarının erkek öğretmenlere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sağlık Meslek Lisesinde çalışan öğretmenlerin, Anadolu Lisesinde ve İmam Hatip Lisesinde çalışan öğretmenlere göre Meslek Lisesinde çalışan öğretmenlerin de İmam Hatip Liselerinde çalışan öğretmenlere göre sınıf yönetiminde algılanan öz yeterliklerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca Meslek Lisesinde çalışan öğretmenlerin Çok Programlı Lise ve İmam Hatip Liselerinde çalışan öğretmenlere göre idarecilerden elde edilen desteğe ilişkin algılanan öz yeterlik inançlarının daha yüksek olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research examines relation ship between self-sufficiency and self-respect in terms of interpersonal relations of teachers. Inorderto do that a group of 286 teachers in Maltepe district in İstanbul is chosenandeach of thosegiven a self-description form, an interpersonal self –sufficiency scaleand a self-respectscale. Inanalysis of there search results, for normal distribution in dependent samples t-test, oneway analysis of variance, non parametric Krsukal Wallis-H test, non-parametric Mann Whitney-U test, and for the comparison between two scales a product moment correlation is used. Test of significance was conducted at 0.05. Othersare given in related charts. This present research sets forth that; Teacher shave a high level of self-sufficiency in class management both coming from interperson a suppor from administrator and colleaguesand from themselves. Higher self-respect in teachers brings higher interpersonal self-respect. Female teachers show a higher tendencytoget support from collea gues comparing male teachers' tendency. Also female teachers have a higher self-respect than male eachers. MedicalVocational High School teachershave a higher self-sufficiencyt hanthose of Anatolian High Schools and İmam-Hatip High Schools. Vocational High School teachershave a higher self-sufficiencythan İmam-Hatip High School teachers. And Vocation alhighschool teachers have a higher level of support and related self-sufficiency comparing to those in İmam Hatip High schools Keywords : Interpersonel self-efficacy, self-esteem, self-efficacy beliefs