Bilgi Edinme Kanunu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde uygulanma şekilleri
Law of Obtaining Information and related practices of Istanbul Metropolitan Municipality
- Tez No: 407052
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ GÜRÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Demokratikleşme hareketleri, Şeffaflık, Denetime açılma, Hesap verebilirlik, Eşit ve adaletli uygulamalar, Kurumsallaşma, Kurumsal yönetim, Prensip, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, Yerel Yönetimler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Globalization, Democratization movements, Transparency, Opening to audit, Accountability, Equal and fair practices, Institutionalization, Corporate governance, Principle, Right to Information Act, Local administrations, Istanbul Metropolitan Municipality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Yirminci yüzyılın ikinci yarısında yapılan önemli buluşlar ve teknolojik gelişmelerin beraberinde getirdiği dünyanın küreselleşme süreci dünyada birçok şeyin değişmesine sebep olmuştur. Örneğin küreselleşme sonrasında dünyada demokratikleşme hareketleri artmıştır. Bununla beraber yönetimde daha demokratik uygulamalara geçilmiştir. Yönetimde şeffaflık, denetime açılmayı kabul etme, hesap verebilirlik, eşit ve adaletli uygulamalar vb. kavramlar böylece önem kazanmıştır. Bu belirttiğimiz kavramlar kurumsallaşma ile ilgilidir. Kurumsallaşmanın prensiplerindendir. Türkiye'de yakın zamanda Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çıkarılmıştır. Vatandaşların yerel yönetimlerden, buralarda alınan yönetimsel kararları, yaptıkları işlemlerini, bilançolarını, gerektiğinde başka kurumlar ile ilgili bilgileri, verdikleri hizmetleri vb. hususlarda bilgilenmeleri bu kanun ile bir hak olarak vatandaşlara tanınmıştır. Kanunun ülkemizde çıkarılması yerinde bir karar olup, çağdaş yönetimin gereği bulunmaktadır. Vatandaşlara tanınan bilgi edinme hakkı, kurumsal yönetimin bir gereği bulunmakta ve etkili uygulandığında yerel yönetimlerin demokratikleşmesine hizmet etmektedir. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde de böyle bir birim oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
With made important discoveries and technological advancements during the second half of the twentieth century has appeared globalization process caused to change many things in the world. For instance after the globalization, democratization movements increased in the world. Together this, in the management area more democratic practices have been made. So in the management, transparency, accept to opening audit, accountability, equal and fair practices etc. concepts gained importance. These indicated concepts are related to institutionalization. They are the principles of institutionalization. Recently in Turkey a law called“Right to Information Act”has been legislated. With this right the citizens enabled to get information about the local administrations, for instance about in those administrations made decisions, operations, balance sheets, if required other information about the institutions, from them given services, etc. As a suitable implementation, this law is needed for contemporary management. Given to the citizens this right to access information related to the administrations is a requirement for corporate governance, and when it implemented effectively then serves to democratization of local administrations. For this reason in the Istanbul Metropolitan Municipality such a unit has been established.