Efficiency analysis of South African commercial banks
Güney Afrika'daki ticaret bankaların etkinlik analizi
- Tez No: 407085
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. AHMET AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güney Afrika, Ticari Bankalar, Etkinlik, Küresel Kriz, South Africa, Commercial Banks, Efficiency, Global financial crisis
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tezin amacı, Güney Afrika ticari bankalarının 2009-2013 yılları arasındaki etkinliğini analiz etmektir. BRICS ülkelerinden birisi olan Güney Afrika, gelişmiş ve iyi regüle edilmiş bir bankacılık sektörüne sahiptir. Bankacılık sektöründeki konsantrasyon oldukça yüksek olup dört büyük banka, sektör varlıkların %80'nine sahiptir. Çalışmada, veri zarflama analizi kullanılmış ve bankaların teknik etkinlikleri, saf teknik etkinlikleri ve ölçek etkinlikleri hesaplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre Güney Afrika ticari bankalarının etkinliklerinde çalışma dönemi boyunca küçük değişmeler yaşanmıştır. Bankaların saf teknik etkinlikleri oldukça yüksektir. Ölçek etkinsizlikleri bankaların yüksek teknik etkinliğe sahip olmalarını önlemiştir. Dört büyük banka ortalama olarak diğer bankalardan etkindirler. Bunun yanında, yabancı bankaların ortalama etkinliği, yerel bankalarınkinden düşüktür. Bankaların büyük bir kısmı, ölçeğe göre sabit getiride faaliyet göstermektedirler. Ortalama olarak tüm girdilerde fazlalık bulunurken, çıktı eksikliği sadece diğer kazanan varlıklarda gerçekleşmiştir. En yüksek fazlalık sabit varlıklardadır. Krediler ise optimum seviyededir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyze the efficiency of South African commercial banks between 2009 and 2013. South Africa, which is one of the BRICS countries, has a developed and a well regulated banking sector. Banking sector has a highly concentrated structure. Big four banks are holding more than 80% of banking sector's assets. In this study, data envelopment analysis is used and technical efficiency, pure technical efficiency and scale efficiency are measured. Analysis shows that efficiency of South African commercial banks fluctuates slightly during the study period. Banks are highly efficient in terms of pure technical efficiency. Scale inefficiencies pretend banks being highly technical efficient. Big four banks are more efficient on average than the other banks. Besides, average efficiency of foreign banks is lower than that of the local banks. A greater number of banks in South Africa are under the constant return to scale. While banks have excesses in all inputs, there is deficiency only in other earnings assets. Highest excess is in fixed assets. Loans are at the optimal level.