Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarında yönetici görevlendirme kriterleri konusunda öğretmen görüşleri: İstanbul il örneği
Teachers' opinions about criteria for appointment of administrators in educational institutions of the Ministry of National Education: The case of Istanbul province
- Tez No: 407084
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL GÜLŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Kurumları, Yönetici, Öğretmen, Yönetici Görevlendirme Kriterleri, The Ministry of Education, Educational Institutions, Executive, Teacher, Executive Recruitment Criteria
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarındaki yöneticilerin seçilmesi, atanması veya görevlendirilmesi konusunda öğretmenlerin görüşlerinin saptanması ve yapılan uygulamaların değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya esas olan ankette resmi ve özel okullarda çalışan öğretmenlerden görüşlerini bildirmeleri istenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2014 – 2015 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilindeki okullarda görev yapan öğretmenler, örneklemini ise İstanbul ilindeki uygun örnekleme yöntemiyle seçilen okullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada“Kişisel Bilgiler”ile birlikte amacı ölçmeye yönelik 40 maddeden oluşan anket kullanılmıştır. Toplam 200 öğretmenin görüşleri değerlendirmeye alınmıştır. Maddelere ilişkin görüşler“Hiç Katılmıyorum, Az Katılıyorum, Ara Sıra Katılıyorum, Çoğunlukla Katılıyorum, Her Zaman Katılıyorum”şeklinde beşli seçenekle belirlenmiştir. Anketle elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Örneklemi oluşturan öğretmenlerin demografik özellikleri ile ilgili verilerin betimsel istatistiklerine bakılmış; cinsiyet, yaş, öğretmenlikteki kıdem ve branş ile ilgili değişkenlerin frekans ve yüzdeleri dikkate alınarak yorumlar yapılmıştır. Demografik değişkenlerle maddelere yapılan değerlendirmeler arasındaki olası farklılaşmalar Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; eğitim kurumu yöneticilerinin, idarecilik ve öğretmenlik deneyimi olan, alanında lisansüstü eğitim almış, görev yaptığı çevredekilerce başarılı bulunan, atanacağı okula öğretmen olarak atanabilme şartlarını taşıyan kişilerden seçilmesi daha uygun bulunmuştur. Bu yöneticilerin eğitimin yanında görevlendirilmeden önce sınava tabi tutulmaları ve eğitim öğretim yılı başlamadan önce görevlendirilmeleri ile ilgili maddeler daha çok tercih edilmiştir. Eğitim kurumlarında görevlendirilecek yöneticilerde, belirli süre öğretmenlik yapma, idarecilik görevlerinde bulunma, eğitim yönetimi alanında lisansüstü eğitim almış ve yapılacak sınavda başarılı olma kriterlerinin bulunması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to specify teachers' views on executive recruitment criteria in the institutions under the Ministry of Education and to evaluate the practices. In the basis survey, teachers working in state and private institutions are asked to express their opinions. The population is constituted of teachers working in İstanbul in 2014-2015 academic year, and the sampling is constituted of teachers working in schools which are chosen through random sampling method. In the study with“Personal Details”, a survey including 40 purposive items is used. Totally views of 200 teachers are evaluated. The opinions related to items are determined with five choices including“Not agree”,“Less agree”,“Sometimes agree”,“Mostly agree”and“Always agree”. The data obtained is analysed through SPSS packaged software. Teachers' demographic information and descriptive statistics are taken into consideration. The comments are made taking account of the frequency and the percentage of factors related to sex, age, seniority and branch. The possible differentation between demographic factors and evaluations of items is analysed through Whitney U and Kruskal Wallis tests. In the result of the research it is found acceptable that executives of educational institutions should be chosen from the people who are experienced in management and teaching; have got a master's degree in their field; have references and who are matching the criteria of the school. It is more preferred that these executives should be subject to the test and be charged with before the academic year. It is proposed that the criteria for executives of educational institutions shoul be having experience in teaching and manegement, having a master's degree in the field of educational administration and being successful in the test.