Kültürün yeniden üretimi bağlamında halk edebiyatı metinlerinin kullanımı: TRT Çocuk Keloğlan dizisi örneği
The Use of texis of folk li̇terature in the context of reproduction of culture: Case of TRT Çocuk Keloğlan series
- Tez No: 407091
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Keloğlan, masal, kültür, halk kültürü, halkbilimi, gelenek, Keloğlan, Story, Culture, Folk Culture, folklore, tradition
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Çalışmamızda Keloğlan masalları üzerinden kültür üretimi bağlamında halk edebiyatı metinlerinin kullanımını, etkisini, bu üretime kaynaklık edip etmediklerini inceleyip tahlil ettik. Çalışma TRT Çocuk Televizyonu'nun“Bir Varmış Bir Varmış Keloğlan Masalları”animasyon çizgi dizisi üzerinde yapılmıştır. Animasyonda yer alan kişi, mekân, zaman ve olaylar Türk Halk Edebiyatı metinlerinde yer alan Keloğlan masalları ile karşılaştırılmıştır. Çalışmamız giriş ve sonuç bölümleri dışında üç ana bölümden oluşmaktadır. Girişte, çalışma ile ilgili genel bilgiler üzerinde durulmuş; konu, kapsam ve sınırlar, amaç ve yöntem belirtilmiştir. Birinci bölümde, kültür, gelenek, halk edebiyatı, masal ve televizyon gibi kavramlar üzerinden durmuştur. İkinci bölümde, halk edebiyatı metinlerinin kaynaklık ettiği 21. yy animasyon yapımların, çizgi filmlerin çocuk ve ailelerin zihinlerinde nasıl bir kültür algısı ve tarihsel gerçeklik oluşturduğu meselesi aydınlatılmıştır. Üçüncü bölümde, halk edebiyatı ürünlerinin nasıl oluştuğu ve kültürlenme biçimleri tartışılmış; kültürün yeniden üretimi bağlamında günümüzde nasıl ele alındıkları, değişim ve dönüşümleri incelenmiştir. Son bölümde ise, konu ile ilgili tespitlerde bulunulmuş, değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, I analyzed the existence of leading role of folk literature texts on the reproduction of culture as well as their uses, effects to this reproduction by studying Keloğlan tales. The study focuses on cartoons of“Bir Varmış Bir Varmış Keloğlan Masalları”produced by TRT Çocuk. People, heroes, places, time and incidences in the cartoons have been compared to their counterparts in the Keloğlan Stories which are a part of Turkish Folk Literature. The study includes introduction, conclusion and three more chapters. In the introduction, general information about the study is given and subject and motive for the research, scope and limitations, and methodology is presented. In the first part of the thesis, culture, tradition, folk literature, stories and TV are presented. Second part of the study is about how the cartoons of 21st century, which are a reproduction of folk literature, are perceived by children and parents from the points of cultural and historical reality. In the third part of the study, the origin and acculturation types have been discussed. Additionally, the changes and transformation of the regarding folk literature products as well as their contribution to the reproduction of culture has been evaluated. The last part includes evaluation and assessments about the subject are presented.