Fecr Suresi gramatik, edebi, analitik yorumu
Sura al Fajr grammatical li̇terary analyti̇cal comment
- Tez No: 407094
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ İHSAN SAİT KARAMANLI, YRD. DOÇ. CİHAT ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fecr Suresi, Akıl sahipleri, Ameller, Hesap, Cennet ve Cehennem, Thinking men”, good-bad works, deeds or acts”, reckoning”, heaven and hell”
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kâinatta cereyan eden hadiselerin pek çok vechesi, hikmeti ve hayata yansımaları olduğu gibi; zâhirî, bâtınî, haddi, matlaʻı gibi tefsir metoduna ilişkin nitelikleri nedeniyle Kur'an'daki bazı kavramların da birden çok anlamı veya katmanı vardır. Fecr Sûresi'nin, özellikle lafızları kapalı (müphem, mücmel veya müteşâbih) olan ilk dört ayetinde bunu açık bir biçimde görmek mümkündür. Ayrıca bariz bir örnek olarak cennet ve cehennem kavramlarına ilişkin tasvirlerin hem zahiri hem batınî anlamlar taşıdığını belirtmek gerekir. Bu çalışmada,“akıl sahipleri”,“ameller”,“hesap”,“cennet ve cehennem”gibi kavramları, Fecr Sûresi çerçevesinde ve müfessirlerin çalışmalarına başvurarak anlamaya, yorumlamaya çalıştık. Bununla birlikte, Kur'an-ı Kerîm asırlar ötesine de hitap ettiği için, anlama konusunda farklılıklar olabileceğini, Fecr Suresi'ni tefsir ederek ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Just as the phenomena have different dimensions, reasons and effects on life, some concepts of Qur'ân have also“multi-layered”meanings related to the characteristics of“methods of understanding or of interpretation”such as explicit (zâhirî), implicit (bâtınî), hadd (connection between previous and next verses) and matla' (the reasons and maybe the circumstances of revelation of verses). It's possible to see clearly in some verses, particularly the first four obscure or mysterious ones, of Surah Fajr. As a simple example, depiction, in particular, concerning the concepts of heaven and hell, consists both explicit and implicit meanings. In this work, we tried to understand some basic concepts, such as“thinking men”,“good-bad works”,“reckoning”,“heaven and hell”in the framework of Surah Fajr by referring the works of“mufassir”s. However, we also tried to suggest that the method should always be available for understanding Qur'ân. Because we believe that Qur'ân carries some messages beyond the ages, as well. With this approach, we tried to make clear the gate not closed but rather it's essential.