Tirmizî'nin (Ö. 892) Şemâilü'l - Muhammediyye adlı eseri üzerine yazılmış Türkçe şerhlere Hüsamüddin Nakşibendi'nin (Ö. 1865) katkısı
Hüsameddi̇n en - Nakşi̇bendi̇'s to the Turki̇sh commentari̇es on Şemâi̇lü'l - Muhammedi̇yye of Ti̇rmi̇zî
  1. Tez No: 407095
  2. Yazar: FATMA KESER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: 2895224967, mesnevîhan, siyer, şerh-i Şemâil, Tirmizî, Hüsameddin Nakşibendî, mesnevîhan, siyer, şerh-i Şemâil, Tirmizî
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu Tez bir Giriş ve iki Bölümden oluşmaktadır. Girişte tez içeriği ve hazırlanmasında izlenen yöntem hakkında bilgi verdik. Tezin birinci bölümünde tasvirî bir yaklaşımla Tirmizî'nin hayatı, ilmi kişiliği, hocaları ve eserleri ele alınmıştır. Daha sonra bu eserler içinde çalışmanın odak noktasını teşkil eden şemâil üzerinde yoğunlaşılarak, eserin telif ve tasnifi, muhtevası, yazma ve baskı nüshaları, sistematiği ve ihtiva ettiği hadisler üzerinde ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümde Hüsamüddin Nakşibend'nin Şerh-i Şemâil'i içerik açısından tahlil edilmiştir. Bu çerçevede öncelikle şerhin genel bir tanıtımı yapılarak eserin te'lif sebebine ve kaynaklarına değinilmiştir. Daha sonra şârihin şerh metodu, hadislerin tercümesinde gözettiği ilkeler ve bazı konulara ilişkin dikkat çekici yorumlar analiz edilmiştir. Ekler bölümünde ise Hüsameddin Nakşibendî'nin eserinin ilk üç bölümü transkribe edilmiştir. Daha önce sadece sadeleştirilmesi yayınlanan bu eserin ilim âlemine tanıtılması önemli bir katkı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of an introduction and two chapters. In the introduction, the content and method of the thesis have been described. In the first chapter, Tirmizi's life, his works and his teachers have been analyzed in view of his intellectual action. Then, the content of Şemâil, its manuscript and published versions and the hadiths included in the text have been described. In the second chapter, Hüsameddin en-Nakşibendi's Şerh-i Şemâil has been analized in view of its sources and the reason behind composing such a work. Then, the method of the author in selecting the sayings of the Prophet has been examined. In the appendix, the first three parts of Hüsameddin Nakşibendî's work have been transcribed in order to contribute to the Şemâil literature.