Boşanmış ve evli ebeveyne sahip olan ergenlerin iletişim becerilerinin karşılaştırılması
Comparing of divorced and married families'children' communication skills
  1. Tez No: 407100
  2. Yazar: NİGAR TALIBZADE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BESRA TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: divorce, communication, communication skills
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma 12-16 yaş arası ortaokul ve lise öğrencileri ile yapılmıştır ve araştırmadaki amaç boşanmış ve tam aile ergenlerinin iletişim becerilerini karşılaştırmaktır. Araştırma evrenini, 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde İstanbul ilinde bulunan ortaokul ve lisede öğrenim gören toplam 274 öğrenci (137 boşanmış aile çocuğu, 137 tam aile çocuğu) oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesinde katılımcılara;“Kişisel Bilgi Formu”, İletişim Becerileri Envanteri (Ersanlı ve Balcı, 1998) ölçekleri kullanılmıştır (beşli likert tipi 45 soru). Araştırmada elde edilen verilerin analizi, SPSS 22.0 (Statistical Packages for Social Sciences) programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma anket soruları halinde uygulanmıştır. İletişim Becerileri Envanteri ile boşanmış ve tam aile ergenlerinin zihinsel, davranışsal ve duygusal boyutları karşılaştırılmaktadır. Araştırmada örnekleme gidilmemiş, araştırmayı kabul eden katılımcılar ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Varsayımların testi, verilerin parametrik test varsayımlarını sağlaması nedeni ile iki grup karşılaştırmalarında bağımsız iki grup karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler Boşanma, İletişim, İletişim Becerileri
Özet (Çeviri)
It had done with 12-16 years old secondary school and high school's students and main purpose of this study to compare communication skill between divorced and married family's teenager. Research was realized with participation of 274 students (137 divorced family's children, 137 married family's children) in Istanbul in 2014-2015 academic years. In the study it had been used the personal information form and communication skills inventory (5 likert-type 45 questions) for achieve data from participants. The obtained data analysis performed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) program. The study was implemented as survey. Ideological, behavioral and emotional dimensions of teenagers of divorced families and married families were compared by Communication Skills Inventory. In the study sampling has not been examined, a survey was conducted with participants who accepted to participate. Test assumptions, the assumptions of parametric test data because of the two-group comparisons provide an average compared two independent groups.