Seçilmiş bazı kamu ve özel kuruluşlarda karşılaştırmalı bir yönetim modeli uygulaması
A comparative management model practice in selected some public and private institutions
- Tez No: 407189
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞERİF ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, yönetim biçimleri, yönetimin bütünleştirici mekanizmaları, Management, Managing styles, integrative mechanism of management
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gediz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma Gediz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme anabilim dalı Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Yönetim, insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır. İnsanın olduğu her yerde yönetim söz konusudur. İnsanların bir arada yaşamalarıyla birlikte, örgütlerin etkin ve verimli bir şekilde ayakta kalmaları için bir takım yönetim kuramları geliştirilmiştir. Günümüz ekonomik, siyasi ve teknolojik alanlardaki değişimlerin sürekliliği modern yönetim yaklaşımlarının gelişmesine ortam hazırlamaktadır. Bu çalışmada; kamu ve özel sektörlerde belirlenen amaç ve hedeflere ulaşabilmede en önemli kaynak olan insan faktörünün etkin biçimde kullanılmasına yönelikyöneticilerin tutum ve davranışlarını yansıtan yönetim biçimlerini araştırmayı amaçlanmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde yönetim ve yönetim ile ilişkili kavramlar üzerinde durulmuştur. Daha sonra yönetim biçimleri açıklanarak çalışmanın ikinci bölümünde yönetimin bütünleştirici mekanizmaları üzerinde durulmuştur. Modeli test amacıyla demografik değişkenler dışında 41 soru-luk bir anket kullanılmıştır. Bu anketler İzmir ilindeki Türk Telekom Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmir ve Manisa İllerindeki Sosyal Güvenlik İl Müdür-lükleri çalışanlarına dağıtılmış, eksiksiz doldurulan ve geri dönen 268 anket analiz için kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda yönetimin bütünleştirici mekanizmaları ( önderlik, motivasyon, haberleşme,etkileşim, karar alma, amaç saptama,denetim, eğitim ve performans geliştirme) kurumun niteliği ve yönetim kademeleri üzerinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is submitted to the Institute of Social Sciences at Gediz University, in partial fulfillment of the requirements for the Master of Business Administration in Department of Management. Management concept is as old as man's history. Management is in everywhere that human exist. As soon as human start living together, some management approaches are developed to keep organizations effective and efficient. Recent sustainable economic, political and technological changes pave the way for the development of modern management approaches. In this study it is aimed to search attitude and behavior of the managers and managing styles in both private and public organizations by using the human source to reach the defined goals. The study consists of three parts. In part of this study, management and re-lated concepts are discussed. And then, in second part of this study, Managing styles and integrative mechanism of management are explained. To test the model, except the demographical questions, a 41-question-questionnaire is used. This questionnaire is distributed to the personnel of Türk Tele-com Directorate, Regional Directorate of Foresty in İzmir and personnel of Social Insurance Provincial Directorate in İzmir and Manisa. As a result 268 questionnaires are used for analysis. Analysis shows that integrative mechanism of management (leadership, mo-tivation, communication, interaction, decision making, goal determination, auditing, education and performance evaluation) has and impact on the quality of the corpora-tion and management levels.