Bankacılık kredi taleplerinin değerlendirilmesinde risk algısı ve bir devlet bankası ile bir özel banka karşılaştırması
Risk perception of credit appraisal assessment in banking sector and comparison of state and private bank
- Tez No: 407194
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVİN GÜRARDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk, Bankacılıkta Risk Çeşitleri, Ticari Kredi Süreci, Risk, Types of Banking Risk, Process of Commercial Credits
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gediz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan bankacılık sektörünün performansının düşük veya yüksek olmasını belirleyen risk yönetimi, bankalar açısından ve ekonomi açısından büyük önem taşımaktadır. Bankacılık, küresel ekonomi içinde de rekabete en açık sektörlerden biridir ve ülke ekonomisi ile doğrudan etkileşim halindedir. Bu nedenle ekonomide yaşanan ufak çapta dalgalanmalar bile sektörü büyük çapta etkileyebilmektedir. Bankaların bu etkileşim nedeniyle bilançolarında önemli paya sahip olan kredi risklerini yönetmeleri büyük önem arz etmektedir. Bankaların hemen hemen tüm faaliyet alanlarında aldıkları kararlar için bir risk unsuru söz konusudur. Bu çalışmada, bankalar açısından risk konusu incelenmiştir ve özellikle kredi riski üzerinde durulmuştur. Risk kavramı, bankaların taşıdığı riskler, bankacılık sektörü hakkında genel bilgiler, kredi kavramı ve bankalar için en önemli aşamalardan biri olan kredi tahsis süreci ayrıntılı olarak sunulmuştur. Yapılan anket çalışması ile banka çalışanlarının kredi çalışması yaparken risk algıları ölçülmüştür. Bu amaçla bir kamu sermayeli banka ile bir özel sermayeli banka seçilmiştir. Kamu sermayeli bankadan yüz kişi ve özel sermayeli bankadan da yüz kişi olmak üzere toplam 200 kişilik bir örneklem oluşturulmuştur. Yapılan analizler sonucunda genel olarak bankaların kredi taleplerinin değerlendirmesinde firmaları analiz ederken az farlılıkla da olsa ortak bir dil belirlediği fakat risk yönetimi konusunda belirlediği banka içi uygulama ve prosedürlerini çalışanlarına aktarırken yeteri kadar ve zamanında iletilmesi konusunda eksiklikler bulunduğu tespit edilmiştir. Risk yönetimi konusunda her bankanın bir kurum kültürü oluşturulması ve her kademedeki çalışanına önem derecesine göre bu konunun aktarılması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Banking sector which has an important share in the economy is measured by high and low performance according to risk management. Due to global competition, risk management has a direct interaction between country economies and banking sector within the global economy is the most open to competition and is in direct interaction with the country's economy. Therefore, inminor fluctuations in the economy can greatly affect banking sector. Due to this interaction, managing credit risk of banks with a significant share in the balance sheet is very important. There is an almost risk factor in banking sector that makes a decision in a business activity. This study especially has examined the risk factor in terms of banking sector and particularly focused on credit risk. The scope of the risk, the resources of the risk in banking sector, information about the banking sector, the scope of banking credit and one of the important process in banking sector, stages of commercial credit process are examined in detail. Risk perception is measured for banking personnel employed in credit department with a conducted survey. For this reason, a state and a private bank are chosen. One-hundred employees from state bank, one hundred employees from private bank are the samples of the survey for analyzing differences of the risk perception. As a result, both banks that evaluate credit demands from corporations which are analyzed small differences; determine common cultural language with the firms. On the other hand, both banks are detected some drawbacks about the communication conveying applications and procedures inside of the banking personnel about risk management process. In order to risk management, culture of corporation should be formed inside of the every bank and this should be conveyed every banking personnel in terms of her/his level importantly.