Küreselleşme sürecinde ekonomik büyüme–işsizlik ilişkisi: Türkiye ile Avrupa Birliği ülkelerinin karşılaştırılması
Economic growth - unemployment relationship in the era of globalization: Comparison of Turkey with European Union countries
- Tez No: 407195
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSEL AYDINER AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Okun Yasası, Küreselleşme, Ekonomik Büyüme, İşsizlik, Globalization, Economic Growth, Unemployment, Okun's Law
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gediz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Küreselleşme sürecinde yaşanan en önemli sorunlardan birisi işsizliktir. Bu çalışmada, 1980 sonrası dönemde AB ülkeleri ve Türkiye'de, ekonomik büyümenin işsizliğe etkisi incelenmiştir. Ayrıca, AB ülkeleri ve Türkiye arasındaki, ekonomik büyüme ve işsizlik ilişkisi bağlamında farklılıklar karşılaştırmalı bir şekilde ortaya konulmuştur. Çalışmaya Türkiye ve AB üyesi 6 ülke dâhil edilmiştir. Bu ülkeler, en yüksek düzeyde gelişmiş AB ülkeleri olarak Almanya, Fransa ve İngiltere ile onların arkasından gelen gelişmiş AB ülkeleri olarak Güney Avrupa ülkelerinden İtalya, İspanya ve Yunanistan'dan oluşmaktadır. Çalışmada, bu altı AB ülkesi ve Türkiye için, 1980-2013 yılları arası ekonomik büyüme ve işsizlik verileri kullanılarak, ekonomik büyüme ve işsizlik arasındaki ilişki, Okun Yasası denklemi tahmini yoluyle incelenmiştir. Regresyon analizi sonucu elde edilen bulgulara göre, 6 AB ülkesinin hepsinde, reel GSYİH büyüme oranındaki artış, işsizlik oranındaki yıllık artış miktarını, ülkelere göre değişen oranlarda azaltıcı etki yapmaktadır. Yine aynı şekilde, Türkiye'de de, reel GSYİH büyüme oranındaki artış, işsizlik oranındaki yıllık artış miktarını azaltıcı etki yapmaktadır. Türkiye'de, büyümenin işsizlikteki yıllık değişimi düşürücü etkisi, bütün AB ülkeleriyle ayrı ayrı ikili kıyas yapıldığında, her birinden daha düşük görünmektedir. Bu sonuçlar, Türkiye'de büyümenin istihdam yaratma kapasitesinin, araştırma kapsamındaki AB ülkelerinin tümüne göre, daha sınırlı olduğunu göstermektedir. Çalışma sonucunda ulaşılan bulgularla, küreselleşme sürecinde incelenen ülkelerin bir bölümünde, ekonomik büyüme bağlamında genelde olumlu bir tablo olsa bile, büyümenin işsizliği azaltıcı etkisinin, özellikle Türkiye için sınırlı kaldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Unemployment is one of the most important problems experienced in the globalization era. In this study, the impact of economic growth on unemployment is investigated for EU countries and Turkey in the post-1980 era. In addition, the differences between EU countries and Turkey with respect to unemployment and economic growth are also revealed in a comparative way. Six EU countries are included in the study. These countries consist of the most advanced EU countries of Germany, France and England, and other advanced countries in Southern Europe as the followers including Italy, Spain and Greece. In this study, the relationship between economic growth and unemployment is investigated through the estimation of Okun's Law equation using data for EU countries and Turkey for the period of 1980-2013. According to the findings of the regression analysis, in all 6 EU countries, an increase in real GDP growth rate reduces the annual increase in the unemployment rate to differing degrees for each country. Also for Turkey, an increase in real GDP growth rate leads to a fall in the annual increase in the unemployment rate. The negative effect of growth on the annual change in the unemployment rate in Turkey is lower than the one for each respective country when compared with the EU countries pairwise. These results show that the employment generation capacity of growth in Turkey is more limited than the ones for all the EU countries considered in the analysis. The findings of the study reveal that even if some of the countries that are investigated in the globalization process had a positive outlook with respect to economic growth, the unemployment reducing effect of growth is found to be quite limited particularly for Turkey.