Beyzâvî Tefsirinde uydurma hadisler ve tahlili
The fabricated hadiths in the Tafsir of al - Baidawi and their analyzation
- Tez No: 407207
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL SAKLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: al- Baidawi, Envâru't-Tenzîl, hadith, Fabricated hadith
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kur'ân-ı Kerim'i anlayamaya yönelik tefsir çalışmalarında bir kısım müfessirler, özelllikle hadislerden ve ayetlerden hareketle sureleri tefsir etme diyebileceğimiz rivâyet metodunu benimsemiştir. Diğer taraftan bazı müfessirler de rivâyetle yetinmeyip aklî ve dil kaidelerine dayanarak ve yeni görüşler ilave etmek suretiyle dirayet metodunu tefsirlerinde esas almışlardır. Ayrıca her iki metodu da mezc ederek kullanan müfessirlerde de olmuştur. İşte bunlardan birisi de Beyzâvî'dir. O, Envâru't-Tenzîl adlı tefsirinde pekçok hadise müracaat etmiş, fakat bunları senedsiz ve kaynaksız olarak aktarmıştır. Özellikle surelerin faziletleri ile ilgili hadisler arasında, hadis ilmî kriterleri açısından incelendiğinde bir kısmının mevzu/uydurma olduğu dikkatleri çekmiştir. Buradan hareketle çalışmamız Beyzâvî'nin tefsirindeki mevzu/uydurma hadisleri tespit etmeyi esas almıştır. Araştırmamız bir giriş ve iki ana bölümden oluşmuştur. Giriş bölümünde konunun amacı, önemi, sınırları, yöntemi, tahric kavramı, usulü ve kaynaklar üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Beyzâvî'nin hayatı, ilmî kişiliği, Envâru't-Tenzîl adlı tefsiri ve tefsir ilmîndeki yeri ve otoritesi ile hadislere yaklaşımı ele alınmıştır. İkinci bölümde ise bu tefsirde bulunan mevzu hadisler üzerinde durulmuştur. Surelere göre mevzu hadisler taranmış ve tespit edilmeye çalışılmıştır. Rivâyetlerin hadis kriterleri açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Bunların büyük bir çoğunluğunun, sureleri okumanın faziletine dair olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
A number of commentators (mufessirun) of the Qur'an used Rivayah method a possible description of which tries to understand surahs by using verses and hadiths (sayings of Prophet Muhammad pbuh) in their tafsir studies on the Qur'an. Some other commentators, on the other hand, did not see Rivayah method enough in terms of its content by itself, but used Dirayah method that they added new opinions based on reasoning and language criteria in addition to previous method. Moreover, there were some commentators who mixed both methods up and used. One of the commentators was al-Baidawi. He applied to many hadiths in his tafsir work named Envâru't-Tenzîl but used them without providing their sources and providers. Especially, when it is analysed in terms of criteria of hadith studies, it is understood that some of those applied hadiths are not genuine. Hence, from this point, our study aims to detect these fabricated hadiths mentioned in the study of al-Baidawi. This study has an introduction and two main chapters. In the introduction, the purpose, importance, scope and method of the study are stated as well as the concept of tahric, its' method and sources. In the first chapter, the life and academic personality of al-Baidawi are analyzed. Moreover, the tafsir Envâru't-Tenzîl and its' place in the study of tafsir studies are investigated in terms of its approach to hadiths. In the second chapter, the fabricated hadiths mentioned in the tafsir are held. Those fabricated hadiths are detected according to surahs of the Qur'an. The reported hadiths are analyzed in terms of general hadith criteria. It is understood that most of the hadiths as such are about the value of reading Qur'an.