Sovyetler sonrası Orta Asya'nın sınır aşan sularında yaşanılan uyuşmazlıklar ve bölge ülkelerinin çözüm önerileri
The conflictcs in the transboundary waters of post - Soviet Central Asia and the solutions recommended by the countries in the region
  1. Tez No: 407369
  2. Yazar: ZEKİ KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARKHAD ALİMUKHAMEDOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Aral gölü, Aral gölü havzası, su problemleri, Orta Asya'da su, sınıraşan sular, Aral Sea, the Aral Sea basin, water problems, water in Central Asia, transboundary waters
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Orta Asya'nın sınır aşan en önemli nehirleri; Siri Derya (Seyhun Nehri) ve Amu Derya (Ceyhun Nehri), Şu ve Talas, Ural nehirleridir. Su kaynaklarının yönetiminin bu bölgede sağlıklı ve adil yapılmaması ülkeler arası sıkıntılara neden olmuştur. Suyun yönetiminin sağlıklı yapılamaması yüzünden göller ve nehirler kurumaya yüz tutmuştur. Orta Asya topraklarının çoğu bu nedenden dolayı çöle dönüşmüştür. Tacikistan ve Kırgızistan dağlık alanlarda bulunduğundan dolayı yüksek su kaynaklarına sahiptir. Kazakistan ve Özbekistan ise daha düz topraklara sahip olduğundan su kaynakları azdır ve su sorunu yaşamaktadır. Bu çalışmada Orta Asya'daki su sorunu iki bölüm altında ele alınmıştır. Orta Asya'daki su sorunları hakkında bilgiler verilmiş ve çözüm için şimdiye kadar yapılan çalışmalar üzerinde durulmuştur. Daha sonra dünyada çözülen su uyuşmazlıkları incelenmiştir. Su sorununun çözümü ve Aral gölünün kurtarılabilmesi için yapılabilecek öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most important cross borders rivers of Central Asia; Syr Darya (River Seyhan) and the Amu Darya (River Ceyhan), Şu, Tas and Ural rivers. Failure to do in the area of healthy and equitable management of water resources between countries has led to shortages. Due to inability to healthy of water management lakes and rivers have begun to dry. Most of the lands of Central Asia have become a desert because of this. Tajikistan and Kyrgyzstan as there is in mountainous areas have high water resources. The water resources of Kazakhstan and Uzbekistan are less than flat land and water problems have been experienced. In this study water issues in Central Asia were discussed in two parts. Information about water issues in Central Asia and has been focused on the work done until now for a solution. Then water conflicts solved in the world was examined. That can be done to recover the solution of the Aral Sea water issues and recommendations are given.