Türk - Çin kültürel, askeri, ekonomik ilişkileri (2000 - 2014)
Turkish - Chinese cultural, military, economic relationships (2000 - 2014)
- Tez No: 407368
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Türkiye, Ekonomi, China, Turkey, Economics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma Türk ve Çin ilişkilerinin 2000 yılı ve sonrası dönemdeki boyutlarını çeşitli alanlardan incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada önce Türk-Çin ilişkileri tarihsel biçimde özetlenmiş, diplomatik ilişkilerin başlangıcından 2000 senesine kadarki süreçteki gelişmeler anlatılmış ve özellikle 2000 senesi ve sonrasındaki gelişmeler ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Türkiye-Çin kültürel, askeri ve ekonomik ilişkileri ise ana hatlarıyla irdelenmiştir. Ardından çalışmada Çin Halk Cumhuriyeti'nin ekonomik gelişimine değinilerek Türkiye ile olan dış ticaret ilişkileri incelenmiştir. 1980'lerde başlayan Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti dış ticareti 1980'lerin ortalarından itibaren Türkiye aleyhine açık vermeye başlamış ve 2014 yılına geldiğinde söz konusu açık 22,056 Milyar Amerikan Doları seviyesine çıkmıştır. Çalışmada Türkiye madencilik sektörünün iki ülke arasındaki mevcut açığı küçültmekte önemli rol oynayacağı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede, ÇHC'nin Türkiye'nin mevcut yönelimlerine bir alternatif oluşturmaktan öte, ikili ilişkilerini daha ileri bir seviyeye taşıyabileceği bir devlet olabileceği ve bu durumun çok boyutlu Türk dış politikasına zenginlik sunacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared in Turkish and Chinese relations and the period after 2000 in order to examine the various dimensions of space. For this purpose, before the study summarized the historical background of bilateral relations, describes the progress of the establishment of diplomatic relations until 2000, and recorded in the post-2000 developments in particular have been examined in detail. Turkey-China bilateral economic, military and cultural relations were examined with the main line. Then work in foreign trade relations with the People's Republic of China's economic development has been examined with reference to Turkey. Turkey began in 1980 - People's Republic of China foreign trade has started to open against Turkey since the mid-1980s and 2014. When he came to the open question of 22,056 billion US dollars level. Working in Turkey has tried to put forward to reduce the current deficit plays an important role in the mining sector between the two countries. In this context, rather than offer an alternative to Turkey's current orientation of China, a country may be moving to a more advanced level of bilateral relations and reached the conclusion that it is multi-dimensional richness of Turkish foreign policy.