Mağaza iç mekânında tasarım-imaj ilişkisi
The relationship between design and image in interior store design
- Tez No: 407373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE SAYIL ONARAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Mağaza tasarımı, mağaza imajı, iç mekân, kullanıcı tercihleri, yalın tasarım, karma tasarım, yoğun tasarım, Store design, store image, interior space, user preferences, simple design, mixed design, complex design
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmada, mağaza iç mekân tasarımı kavramı tasarım perspektifinden değerlendirilerek İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı alanı kapsamında tanımlanmıştır. Çalışma kapsamında, mağaza iç mekân tasarımının uzman bir gruba danışılarak“yalın”,“karma”ve yoğun“ mağaza tasarımı biçiminde tanımlanması ve kullanıcıların mağaza tasarımı tercihlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bundan dolayı iki aşamalı bir anket tasarlanarak güvenli araştırma verilerine erişmek hedeflenmiştir. İlk aşamada 20 alanında uzman öğretim elemanı (uzman grubu) tasarım literatürüne girmiş 35 mağaza imajını ”yalın“, ”karma“ ve ”yoğun“ tasarım başlıkları altında mağazaların genel mekân özelliklerine ve ölçülebilen iç mekân bileşenlerine; aydınlatma, renk, malzeme ve sergileme elemanlarına göre gruplamışlardır. İkinci aşamada, rastgele seçilen 234 katılımcıdan ”yalın“, ”karma“ ve ”yoğun“ tasarıma sahip 3 farklı mağaza imajı inceleyerek, Likert ölçeği kullanılarak sorulan ve Pearson'ın Kay-Kare Bağımsızlık Testi ile analiz edilen 12 soruyu değerlendirmeleri istenmiştir. Böylelikle, kullanıcıların mağaza tasarımı tercihlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak, kullanıcıların mağaza tasarımı tercihlerinde çok güçlü bir ortak kanının olduğu, uzmanlar tarafından ”yalın“ ve ”karma“ olarak tanımlanan mağaza tasarımlarının ”yoğun" mağaza tasarımına oranla kullanıcılar tarafından daha çok tercih edildiği görülmüştür. Kullanıcıların mağaza tasarımı tercihlerinin üzerinde cinsiyetin ve gelir düzeylerinin etkisinin olmadığı görülmüştür. Bunun sonucunda, kullanıcıların mağaza tasarımı tercihleri kapsamında ideal mağaza tasarımına yönelik kavramsal bir öneri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the Notion of“Store Interior Design”is based on design thinking perspective and redefined on the scope of interior architecture and environmental design. In the study, after consulting a group of interior design experts, the store interior design is simplified and categorized into three groups such as“simple”,“mixed”and“complex”. These groups are aimed to determine the user's store design preferences. Therefore, a two-stage survey is designed to access a secure research data. In the first phase, 20 instructors (expert group) categorized images of 35 stores which are selected from several design literatures. This categorization is done by mostly tangible evaluation criterias especially in the field of design- such as lighting, color material and display elements. At the second round of this evaluation process, randomly selected 234 attendants were asked to observe“simple”,“mixed”and“complex”designed store interiors and reply twelve questions which are based on Likert's scale. The outcomes are evaluated by using Pearson's chi-Square Test of Independence. Thus, it is aimed to determine the users' preferences of store designs. In the second stage, a random sample of 234 participants from“simple”,“mixed”and“complex”by examining three different store image with a design, I asked, using a Likert scale, and analyzed with Pearson ChiSquare Test of Independence of 12 questions were asked to assess. As a result, the users store design preference which showed a very strong consensus after the questionnaire“simple”and“mixed”store designs were mostly preferred rather than“complex”store designs. The results have shown that, gender and income levels did not affect the preferences of store designs. Consequently, it is represented that a conceptual proposal of ideal store design which corresponds and relates to user preferences.