Kurumsallaşma çerçevesinde Arktika'da deniz alanları sınırlandırılması
The delimitation of arctic marine areas with the institutionalization framework
- Tez No: 407408
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN GÜMRÜKÇÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, Hak Kazanım İddiaları, Kurumsal Teori, Arktika Okyanusu, United Nations Convention of the Law of the Sea, The Claims of Entitlement, The Institutional Theory, Arctic Ocean
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, Arktika Okyanusu üzerinde sınırlandırma çalışmalarını kurumsallaşma anlayışı ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi esasıyla ele almaktadır. Arktika Okyanusu'nu çevreleyen beş sahildar ülkenin sınır belirleme faaliyetlerinin ele alındığı ve aynı zamanda o ülkelerin birtakım iddialarına da yer verildiği bu çalışma, deniz hukukunun evrimleşme sürecini de aktarmaktadır. Deniz hukukunun bugüne gelene dek geçtiği aşamalar ve ülkelerin hak kazanım ve sınır belirleme iddialarında ele aldığı esaslar çalışma içerisinde anlatılmaya çalışılmıştır. Kurumsallaşma anlayışının tarihi süreç içerisinde gelişimi ve bu teorinin unsurlarının da aktarılması, Arktika Okyanusu üzerinde deniz hukukunun kurumsallaşma çerçevesinde ele alınmasında yardımcı olmuştur. Artkika Okyanusu üzerinde ülkelerin hak iddia ettikleri alanların yasal dayanaklarına da değinilmeye çalışılmış, bu amaçla Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nden yararlanılmıştır. Arktika Okyanusu üzerinde kurumsallaşma anlayışın işlerliği tartışılarak, okyanus üzerinde bir kurumsallaşma varlığının analizi yapılmıştır. Arktika Bölgesi hakkında sahip olunan bilgilerin azlığı bakımından bu çalışma kendi alanında özgün bir değer taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study states the practices of the delimitations within the framework of United Nations Convention on the Law of the Sea on Arctic Ocean. It also cites evolution process of Law of the Sea whose both activities done by five coastline countries on Arctic Ocean and, at the same time, several claims stated by those countries. It has been tried to explain what stages of the Law of the Sea up to now and what principals handled by those countries at the assertions of entitlement. Additionally, it has also been tried to refer which sort of fields those countries claim benefits and their legal grounds on the Arctic Ocean. This text places the theory of institutionalization primary, whose placing the effects of Law of the Sea and international affairs' theories on that region. After the theory of institutionalization was evaluated with Law of the Sea, the understanding of institutionalization validity has been argued on Arctic Ocean. In respect to having less information about Arctic Ocean, this study has an individual value on its own field.