Bölgeselcilik çalışmaları çerçevesinde Arktika'nın politik bir bölge olarak tanımlanışı ve Arktika bölgeselciliği
Defining of the Arctic as a political region and the Arctic regionalism within the framework of regionalism studies
- Tez No: 407409
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN GÜMRÜKÇÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bölgeselcilik, Bölgeselleşme, Bölgelilik, Bölgelilik Düzeyi, Bölge Olma Uğraşısı, Arktika Bölgesi, Arktika Bölgeselciliği, Arktika Konseyi, Regionalism, Regionalisation, Regionness, the Level of Regionness, the Pursuit of Regionness, the Arctic Region, the Arctic Regionalism, the Arctic Council
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dünyanın en kuzeyinde yer alan ve çoğunluğu buzlarla kaplı olan Arktika Bölgesi; uluslararası sistemin yapısındaki değişim, ekonominin küresel düzeyde liberalizasyonu ve iklim değişikliği gibi unsurların tetiklediği bir değişim ve dönüşüm sürecindedir. Geçmişte tehdit içeren ve güvenlikleştirilen Arktika Bölgesi'nin, yaklaşık 25-30 yıldır barışın ve işbirliğinin arzulandığı bir coğrafyaya dönüşmesi hedeflenmektedir. Ayrıca iklim değişikliği nedeniyle buzulların erimesi; yeni ekonomik, politik ve ticari fırsatlar ortaya çıkarırken ekolojik felaketleri de beraberinde getirmektedir. Hem ortaya çıkan bu fırsatları kendine mal etmek hem de çevresel tehditleri bertaraf etmek isteyen Arktika'daki aktörler bölge olma uğraşısı içerisine girmişlerdir. Bu tezin amacı da işbirliğinin ve koordinasyonun geliştirilmeye çalışıldığı Arktika'nın politik sınırlarının çizilmesi ve Arktika'daki bölgeselciliğin bölgeselcilik çalışmaları çerçevesinde incelenmesidir. Tezde, Arktika Bölgesi gelişmiş bir bölge olarak ele alınacak ve Arktika bölgeselciliği yeni bölgeselcilik teorisi içerisinde kavramsallaştırılan bölgelilik düzeylerine göre analiz edilecektir. Ayrıca yeni bölgeselcilik söyleminin Arktika bölgeselciliği üzerinden pratiği sınanacaktır.
Özet (Çeviri)
The Arctic region, which is located at the northernmost part of the world and mostly covered in ice, is in a period of change and transformation that are triggered by factors such as the change in the structure of international system, the liberalisation of economy at a global level and the climate change. In the last 25-30 years or so, it has been aimed at transforming the Arctic region, which in the past involved threat and was securitized, into a geography where peace and cooperation are desired. In addition, melting glaciers due to the climate change brings about new economic, political and commercial opportunities as well as ecological disasters. The actors in the Arctic, who want both to benefit from these opportunities and to eliminate environmental threats, are in the pursuit of regionness. The aim of this thesis is to draw the political boundaries of the Arctic, where it has been tried to develop cooperation and coordination, and to examine the regionalism in the Arctic within the framework of regionalism studies. In the thesis, the Arctic will be taken as a developed region and the Arctic regionalisation will be analysed according to the level of regionness, which is conceptualised in the new regionalism theory. In addition, the practice of new regionalism will be examined through the Arctic regionalism.