Mekkî sûrelerin eğitim üslûbu ve ilk dönemde insanlar üzerindeki etkisi
The style education of Makki surah, and its impact on people in its early period
- Tez No: 407421
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYÜP YAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mekkî Sureler, Eğitim, Üslup, Metot, Kur'ân, Makki Surah, Education, Style, Method, Qur'an
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Eğitim zaman ve sabır isteyen bir çabalar bütünüdür. Her çeşit eğitimde bu iki unsuru görmek mümkündür. Zira insan yetiştirmek en zor işlerden biridir. Eğitimin dinamik yapısı sebebiyle gelişen zaman ve mekân göz önünde bulundurulmalı; muhatapların sosyo-kültürel, zekâ ve yaş gibi farklılıkları gözetilerek yeni metotlar geliştirilmelidir. Bu çalışmada Mekkî sureler ve ayetlerde bulunan üslup ve eğitim metotları ele alınmıştır. Çünkü bu surelerde yeni bir toplum anlayışının temelleri atılmaktadır. Bir bakıma sıfırdan bir inanç ve ahlak sistemi oluşturularak sağlıklı bireyler meydan getirmek hedeflenmiştir. Bu ise evrensel bir din olan İslam'ın muhataplarını, bütün insanlara hitap eden bir üslupla eğitmesiyle mümkün olmuştur. Çünkü Kur'ân'ın ilk muhatabı olan toplumun insanlığa örnek bir toplum olması hedeflenmiştir. Kur'ân, muhataplarını eğitirken tekrar, te'kid, mecaz, gibi edebi üslup çeşitlerini de kullanmıştır. Bu üslupları kullanmasındaki en önemli sebep vermiş olduğu bilgilerin akıllarda kalıcı ve anlaşılır olmasıdır. Nitekim Mekke halkının da kullanmış olduğu bu edebi unsurlar, birçok kişinin dikkatini çekmiş ve müslüman olmasına yardımcı olmuştur. Evrensel eğitim anlayışının Kur'ân'daki tezahürlerinin ortaya çıkmasındaki en önemli araçlardan birinin de dilin kullanış şekli olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Çünkü Kur'ân, indiği dönemde dili kullanış şekliyle ve lafızlarıyla Arap diline mükemmel şekilde hâkim olan muarızlarını bile etkilemiştir. Mekke döneminden sonra gelen Medenî sureler de, bulunduğu zaman ve şartlara bağlı olarak genel manada aynı üslubu takip etmiştir. Bu sebeple çalışmamızın bazı yerlerinde konu bütünlüğünü sağlamak amacıyla Medenî ayetlere de yer vermeyi uygun gördük.
Özet (Çeviri)
Education is a whole of efforts that reqires time and patience. It is possible to see these two elements in every kind of education. Because educating people is one of the most diffîcult jobs. Due to the dynamic nature of education evolving space and should be kept in mind; new methods should be developed by taking addressee's characteristics such as socio-cultural, intelligence and age differences into consideration. In this study, the style and education methods of Makki Surah and verses are discussed. Because in these surahs, the basic concept of a new society is built. In a way, it is aimed to develope healthy individuals by generating a faith and moral system from scratch. This is succeeded because Islam which is a universal religion trains its addressees with the sytle of appealing to all people. Because, Qur'an's fîrst society is aimed to be an example to humanity. Qur'an uses literary styles such as repetition, reinforcement (Te'kid), metaphor and gradualism while educating its addressees. The most important reason these methods are used is to make messages clear and permanent in the mind. As a matter of fact, these literary elements used by Mecca people attracted many people and helped them to be Muslim. It is accepted by everybody that the way of the usage of the language is one of the most important tools in manifestation of understanding of universal education in Qur'an. Because, Qur'an affected even the people who mastered in Arabic language and were against Islam with its way of using the words and methods. Madani surah after Mecca period also generally followed same style depending on the time and circumstances of it's own. Therefore, we also think it is suitable to use Madani surah in some places in order to ensure the integrity of our subject.