Senegalli Müfessir İbrâhîm Niyâs'ın Fî Riyadı't-Tefsîr'i
- Tez No: 906037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TAHA BOYALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şeyh İbrâhîm Niyâs, Tefsir, Yöntem, İşari Tefsir, Shaykh Ibrahim Niasse, Exegesis, Methodology, Allegorical Exegesis
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırma, Şeyhülislâm İbrâhîm Niyâs (ö 1975) ve onun“Fî Rîyâdi't-Tefsîr”adlı tefsirindeki Kur'an-ı Kerim'i yorumlama yöntemini ve metodunu ele almaktadır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda, Şeyh İbrâhîm Niyâs'ın dönemi ve kişiliği, Senegal'in coğrafyası ve İslam'la tanışması, sömürgecilik ve Senegal'deki siyasi durum, sosyal hayat ve İslami eğitim, Senegal'de tasavvuf ve İslam'ın yayılmasındaki rolü anlatılmaktadır. İkinci kısımda ise Şeyh İbrâhîm Niyâs'ın biyografisi; doğumu, yetişmesi, ilmi kariyeri, hocaları ve vefatı ele alınmaktadır. İkinci bölüm üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım kitabın kapsamını, ikinci kısım kitabın düzeni ve sınıflandırılmasını, üçüncü kısım ise kaynaklarını ve önceki tefsirlerin bu eser üzerindeki etkisini incelenmektedir. Üçüncü bölüm iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım, Şeyh İbrâhîm Niyâs'ın tefsirindeki Kur'an ilimlerini ele alması, nüzul sebepleri, nâsih-mensuh, Mekki ve Medeni sûreler, sûrelerin isimleri ve başlangıçları gibi konuları tartışmaktadır. İkinci kısım ise Şeyh İbrâhîm Niyâs'ın tefsirindeki metodunu ele almakta ve bu kısımda Kur'an ve sünnete dayalı yorumları, sahâbe ve tabiîn sözlerine dayalı yorumları, israiliyat'a karşı tutumu, dil ve gramer yaklaşımı, kıraatlere, fıkha ve işari tefsire karşı tutumları gibi konular incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research addresses Shaykh al-Islam Ibrahim Niasse and his methodology in his exegesis“Fi Riyadh al-Tafsir”in interpreting the Holy Qur'an. The research consists of three chapters. Chapter One: It comprises two sections. The first section discusses Shaykh Ibrahim Niasse's era and personality, the geography of Senegal and the advent of Islam there, colonization and the political situation in Senegal, social life and Islamic religious education in Senegal, Sufism in Senegal and its role in spreading Islam. The second section includes a biography of Shaykh Ibrahim Niasse; his name and lineage, his birth and upbringing, his academic journey and teachers, and his death. Chapter Two consists of three sections. The first section deals with the scope of the book, the second section covers the book's arrangement and classification, and the third section discusses its sources and the influence of previous exegeses on the book. Chapter Three is composed of two sections: the first section discusses Shaykh Ibrahim Niasse's stance on Qur'anic sciences in his exegesis, such as the reasons for revelation (Asbab-i Nuzul), abrogation (Nasikh and Mansukh), Meccan and Medinan surahs, the names and openings of the surahs. The second section discusses Shaykh Ibrahim Niasse's methodology in his exegesis“Fi Riyadh al-Tafsir”. This section covers several topics, such as his reliance on the Qur'an and Sunnah, his reliance on the sayings of the Companions and the Followers, his stance on Israelite narratives, his approach to language and grammar, his stance on Qur'anic readings, his stance on jurisprudence, and his approach to allegorical interpretation in exegesis.