Rumeli telgraf hatları (1854-1876)
Rumelia telegraph lines (1854-1876)
  1. Tez No: 407423
  2. Yazar: DİREN ÇAKILCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİMET AYŞE BAKIRCILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, İletişim Bilimleri, History, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Telgraf, Rumeli, Osmanlı Devleti, Haberleşme, Telegraph, Rumelia, Ottoman State, Communication
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
19.yy ortalarında icat edilen telgraf teknolojisinin, Dünya'da yarattığı etki, daha geç tarihli olsa da Osmanlı Devleti'nde de meydana gelmiştir. 1854 yılında, 1853-1856 Kırım Savaşı nedeniyle Rumeli'de ilk hatlar inşa edilmeye başlanmış, takip eden yıllarda Osmanlı Devleti Rumeli'deki hat sayısını hızla artırmaya başlamıştır. Yaklaşık on yıl zarfında Rumeli'nin büyük merkezlerinin tamamına yakını ile İstanbul arasında telgraf ile iletişim kurmak mümkün olmuştur. 1864 Vilayet Nizamnamesi'nden sonra vilayetler dahilindeki haberleşmeyi artırmak için projeler hazırlanmış, birçok kazaya da telgraf teknolojisi ulaştırılmıştır. Osmanlı Devleti'nin Rumeli topraklarında kurduğu telgraf hatları, sınır boylarında komşu ülkelerin hatları ile bağlanarak, İstanbul ile Avrupa başkantleri arasında da hızlı bir irtibat tesis etmiştir. Aynı hatlar, uluslararası telgraf haberleşmesinde Avrupa ile Asya kıtaları arasında transit telgraf teatisi hizmetinde de kullanılmıştır. Dahili ve uluslararası telgraf haberleşmesindeki bu konumu Rumeli telgraf hatlarının önemini kat kat artırmıştır. Yirmi yıl içerisinde sayıları hayli çoğalan Rumeli telgrafhaneleri ve bağlantıları güçlendirilerek oldukça geniş bir bölgeye yayılan Rumeli telgraf şebekesinin idaresi de başarıyla yönetilmiştir. Kurulan idari ve mali yönetim sistemi ile Osmanlı Telgraf İdaresi'nin otoritesi altında, taşra yöneticilerinin etkisinden uzak bir işletme gerçekleştirilmiştir. Rumeli hatlarının uluslararası kullanımından ötürü, Avusturya, Rusya, Napoli/İtalya ve Yunanistan ile ikili telgraf antlaşmaları imzalanırken, Uluslararası Telgraf Birliği'ne de dahil olan Osmanlı Devleti Rumeli telgraf hatlarının işletilmesinde, özel nizamnameler yanında uluslararası standartları da yürürlüğe koymuştur. Osmanlı Devleti ile Avrupa arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesinde, haberleşmede kazandırdığı hız nedeniyle, önemli etkileri bulunan telgraf teknolojisi; Rumeli'deki siyasi, askeri ve sosyo-ekonomik alanlarda da birçok etkiye neden olmuştur. Osmanlı arşiv belgeleri ışığında hazırlanan bu çalışma ile Rumeli özelinde yapılacak tarih araştırmalarına katkı sağlanılacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The effect telegraph technology, which was invented in the mid 19th century, created was felt in Ottoman State too, although being late. The first lines were began being constructed in 1854 because of the 1853-1856 Crimean War, and in the following years Ottoman State began augmenting the lines in Rumelia. Almost in a decade it became possible to communicate via telegraph between almost all big centers of Rumelia and Istanbul. After Regulation of Province of 1864, projects were prepared in order to enhance the communication within the provinces, and the telegraph technology was delivered to many townships. The telegraph lines Ottoman State established in Rumelian territories also created a fast communication between Istanbul and European capitals by being linked to neighbourhood countries' lines. Same lines were also used in the service of transit telegraph exchanging between Europe and Asia continents for international telegraph communication. The situation of internal and international telegraph communication of Rumelia telegraph lines, increased the importance of them a lot. Within twenty years, a growing body of Rumelian telegraph offices and Rumelian telegraph network, which was strengthen and spread into a wide area, were managed successfully. A management away from the effects of rural administrators under the Ottoman Telegraph Administration with the established administrative and financial management system was carried out. While mutual telegraph agreements were signed with Austria, Russia, Naples/Italy and Greece because of Rumelian lines international usage, Ottoman State, which also became a member of International Telegraph Union, put into place the international standards along with special regulations for the operation of telegraph lines. The telegraph technology, which had significant effects on the development of political, economical and cultural relations between Ottoman State and Europe, thanks to the speed it provided, caused lots of effects in political, military and socio-economic areas in Rumelia as well. With the study prepared in the light of Ottoman archive documents, it is hoped to contribute to the historical researches which will be made specific to Rumelia.