Bireysel hayırseverlik: Antalya ilinde hayırsever kişilerin özellikleri üzerine bir araştırma
Individual philanthrophy: A research on the characteristics of the philanthropists at Antalya province
- Tez No: 407455
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sivil toplum anlayışı, sosyal sorumluluk, bireysel hayırseverlik, geleneksel hayırseverlik, betimsel analiz, Antalya, Civil society approach, social responsibility, individual philanthropy, conventional philanthropy, descriptive analysis, Antalya
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bireylerin ve kurumların sosyal adaleti sağlamak, toplumdaki eşitsizliklerin giderilmesine yardımcı olmak amacıyla yaptıkları gönüllü yardım faaliyetleri hayırseverlik olarak nitelendirilmektedir. Türkiye'de hayırseverlik faaliyetleri vakıflar, dernekler aracılığıyla olduğu kadar aracısız bireysel gönüllü faaliyetler olarak da sürdürülmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, hayırseverlerin genel özelliklerini, bireysel hayırseverlik faaliyetlerinin gerçekleştirilme nedenlerini ve hangi faaliyetlerin neden daha öncelikli seçildiği ile ilgili sorular çerçevesinde bireysel hayırseverlik faaliyetlerinin içeriğini açıklayabilmektir. Yöntem olarak nitel bir araştırma tasarımı yapılmış; araştırmanın örneklemi eğitim alanındaki bireysel hayırseverlik uygulamalarının yaygın olduğu Antalya ilinden seçilmiştir. Araştırmanın verileri Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayırseverlere yönelik olarak 2012-2013 yıllarında gerçekleştirmiş mülakatların notlarından oluşmaktadır. Yapılan betimsel analiz sonuçlarına göre bireysel hayırseverlik faaliyetlerinde Antalya ili ve ilçelerinde eğitim alanına yapılan yardımlar (okul ve derslik yaptırılması; ihtiyacı olan öğrencilerin eğitim masraflarının desteklenmesi vb.) ağırlıktadır. Hayırseverlerin eğitimle ile ilgili faaliyetlere daha fazla önem vermesinin nedeni kişisel ve ailevi olduğu kadar, eğitimin toplumun gelişmesini doğrudan etkilediğine inanmalarıdır.
Özet (Çeviri)
Voluntary charitable activities which individuals and institutions carry out in order to ensure social justice and help to resolve inequalities in society are considered as philanthropy. Philanthropic activities which carry out by foundations, associations and as well as through first-hand volunteer activities by individuals in Turkey. The aim of this thesis is to explain individual philanthropy activities in the questions of the general characteristics of the philanthropists, reasons to carry out individual philanthropy activities, and why some philanthropy activities have higher priority than others. A qualitative research design is implemented as a method; sample of the study is selected from Antalya province where the individual philanthropy activities are prevalent in the field of education. The data of this research consists of notes of the interviews which Antalya Directorate of National Education carried out with philanthropists between the dates of 2012 and 2013. According to results of the descriptive analysis, donations in education field (building schools and classrooms, supporting the educational expenses of students who are in need) are predominant within the scope of individual philanthropy activities in Antalya province and its towns. The reasons that philanthropists pay more attention to educational activities are closely related to individual and familial issues, and also they believe that the educated individuals directly affect the development of society.