Antalya'da spor turizmi: Mevcut durumun tespiti
Sports tourism in Antalya: Determination of the current situation
- Tez No: 407456
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAFAK AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Spor, Spor ve Turizm, Spor Turizmi, Antalya‟da Spor Turizmi, Sports, Sports and Tourism, Sports Tourism, Sports Tourism in Antalya
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmada, spor turizminin kavramsal çerçevesinin belirlenmesi ve Antalya ilini kapsayan uygulama araştırması ile mevcut spor turizmi uygulamalarının bölgede daha organize şekilde geliştirilmesi için karar organlarına bilgi sağlamak amaçlanmıştır. Spor, turizm ve spor turizmi kavramları bölümler halinde ele alınarak yeni sayılabilecek bu araştırma alanına katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümü için Türkiye'de özellikle bu alanda oldukça ileri düzeyde bulunan Antalya seçilmiştir. Uygulamanın turizm işletmeleri boyutunu, spor turizmi faaliyetlerinin yoğun olarak toplandığı Belek ve Kundu bölgesi otel işletmeleri ile il genelinde faaliyet sürdüren ve spor turizmi üzerinde uzmanlaşmış seyahat acenteleri ve tur operatörleri oluşturmuştur. Ayrıca spor turizmi faaliyetlerinin gerçekleşmesinde çeşitli görevleri olan kamu kurumlarıyla sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu aktörler uygulamanın diğer boyutunu oluşturmuştur. Veri toplama işlemi, spor turizmi alanında kendi kurumlarında yetkili kılınan yöneticilerle yüz yüze görüşme yoluyla yapılmıştır. Bir kısmı kapalı uçlu, bir kısmı açık uçlu olmak üzere 27 soruluk bir forma dayanan mülakat görüşmeleri sonucunda ulaşılan sonuçlar grafikler ve tablolar yardımıyla yorumlanmıştır. İstatistik işlemleri için toplanan bilgilerin frekansları alınıp yüzde değerleri yorumlanmaya çalışılmıştır. Spor turizmi kavramının kamu ve özel sektördeki yetkililer tarafından nasıl algılandığı, ülkemizde spor turizmine yönelik paydaşların kimler olduğu ve hangi sorumlulukları üstlenmeleri gerektiği, Antalya'da spor turizminin mevcut düzeyinin ne olduğu, altyapının durumu, spor turizmindeki güvenlik durumu, spor turizminin geleceği gibi sorulara cevaplar bulunmaya çalışılmıştır. Yapılan literatür taramaları çerçevesinde ve uygulama çalışmasıyla toplanan bilgiler, spor turizmi kavramının Türk turizmi içerisinde gelişebilmesini ve sahip olduğumuz çok çeşitli kaynaklara ve hizmet kalitemize rağmen bizden daha önde yer alan irili ufaklı ülkelerle rekabet edebilmek için Antalya'da yapılması gerekenleri ortaya koymaktadır. Ülkemizde spor turizminin gelişmesi için Antalya'daki katılımcılar tarafından tespit edilen konuların ele alınarak eksikliklerin tamamlanması ve bilimsel bir komite tarafından çalışmaların yürütülmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
This work aims to identify the conceptual framework of the sports tourism and provide information for the decision makers about how to develop the sports tourism practices in an organised manner with the application research which covers Antalya. In this work, It is intented to contribute this newly research area by discussing the sport, tourism and sports tourism concepts in sections. For the practice section, Antalya is especially selected as it is so advanced in this area. Practices on tourism businesses are done at hotels which have rich sport tourism activities in Belek and Kundu and tour operators and travel agents which are specialized on sports tourism in the province. In addition, actors such as public institutions and non-governmental organisations which have various tasks in realization of sports tourism have formed an other format of the practice. Data collecting method is face to face interviews with the authorized managers in the field of sports tourism in their own institutions. As a result of the interviews including 27 questions (open ended and closed ended), the results are interpreted by the graphics and tables. Percentages and frequencies of obtained data are interpreted for statistics. Another aim of this work is trying to answer some questions like: how do administrators perceive sports tourism concept in public and private sector, who are stakeholders for the sports tourism in our country and what are their responsibilities, what is the current level of the sports tourism in Antalya, substructure and security status and future of the sports tourism. Information collected by literature research and practices reveals what should be done to develop the sports tourism in Turkish tourism and compete with large and small countries that are ahead of us despite having various sources and service quality. For developing the sports tourism in our country, It would be appropriate to complete the deficiencies identified by the participants from Antalya and prosecute the studies by a scientific committee.