Hemşirelerin bireysel sosyal sorumluluk düzeyleri ile yaşam doyumunun demografik değişkenlere göre araştırılması
Investigation of nurses' level of individual social responsibility with life satisfaction according to demographic variables
- Tez No: 453269
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Bireysel sosyal sorumluluk, yaşam doyumu, hemşire, Individual social responsibility, life satisfaction, nurse
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bireysel sosyal sorumluluk, bireylerin gönüllü olarak daha iyi bir toplum oluşturmaya katkıda bulunmasıdır. Örneğin; Kan bağışı yapma, başkalarına karşı adil olma ve hayırseverlik gibi. Hemşireler açısından bireysel sosyal sorumluluk faaliyetleri, toplumsal sorumluluk bilinci geliştirme, özgüveni artırma, duyarlılık geliştirme ve iletişim becerilerini artırması bakımından önemlidir. Ayrıca iyi bir şeyler yapmanın enerjisi hemşirelere hem iş yaşamında hem de iş dışı yaşamında güç verir. Bu araştırmanın amacı, hemşirelerin bireysel sosyal sorumluluk düzeyleri ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Araştırma, Türkiye'de bireysel sosyal sorumluluğa ilişkin yeterli sayıda çalışma bulunmaması bakımından önem arz etmektedir. Araştırma Isparta il merkezinde bulunan 303 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak Eraslan (2011) tarafından geliştirilen Bireysel Sosyal Sorumluluk Ölçeği ve Diener (1985) tarafından geliştirilen Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Aynı zamanda hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerini belirlemek amacıyla Demografik Bilgiler Formu oluşturulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; hemşirelerin bireysel sosyal sorumluluk alt boyutları ile yaşam doyumu arasında sosyal sorumluluk bilinci, çevreye karşı sorumluluk, sosyal dayanışma, gönüllülük ile yaşam doyumu arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında bireysel sosyal sorumluluk alt boyutlarından duyarlılık, dezavantajlı grup farkındalığı, toplumsal çıkar, öngörü ve toplumsal sorumluluğu benimseme boyutları ile yaşam doyumu arasında anlamlı ilişkiler olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Individual social responsibility means that individuals contribute to create a better society voluntarily. For instance; donating blood, being fair, humanitarianism. Activities of individual social responsibility is important for nurses in terms of improving social responsibility consciousness, increasing self reliance, improving sensibility, increasing communication skills. Also doing some good things, energizes nurses both in their professional life and their own life. The aim of this research is to introduce the relationship between nurse's individual social responsibility and life satisfaction. This research is important because there isn't enough study about individual social responsibility in Turkey. This research was realized with 303 nurses in Isparta. Individual social responsibility scale developed by Eraslan (2011) and life satisfaction scale developed by Diener (1985) is used to collect data. Also demografic informations form was created to specify nurse's socio-demografic characteristics. According to results of research; there is a meaningful and pozitive relationship between nurse's sub-dimension of individual social responsibility with life satisfaction and consciousness of social responsibility, responsibility for neighbourhood, social interdependence, volunteering with life satisfaction. On the other hand, it is understood that there isn't a meaninful relationship between susceptibility, consciousness of group with disadvantage, social profit, adopting of social responsibility which are the sub dimensions of individual social responsibility and life satisfaction.