Yeni toplumsal hareketlerin alternatif medya ile ilişkisi rizomatik bir medya örneği: Sendika.org
The relationship between new social movements and alternative media- a sample of rhizome media: Sendika.org
  1. Tez No: 407476
  2. Yazar: IŞIL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜRRİYET KONYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif medya, yeni toplumsal hareketler, rizomatik medya, Sendika.org, Alternative media, new social movements, rhizome media, Sendika.org
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
90'lı yıllarda yeni iletişim teknolojilerinin gelişimi sayesinde yeni toplumsal hareketler ivme kazanmış, bu hareketler, küreselleşme sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkan çevre, emek, kimlik eksenli sorunlara karşı tepkilerini ulusal ve uluslararası düzeyde dile getirmişlerdir. Ancak küreselleşme süreciyle güçlenen medya-iktidar-sermaye ilişkisi, bu hareketlerin kendi seslerini duyurmalarına engel teşkil etmiş, hareketler de buna istinaden kendi alternatif medyalarını yaratmıştır. Bu çalışmada yeni toplumsal hareketlerin kendi medyaları üzerinde durulmuş, alternatif medyanın yeni toplumsal hareketlerle ilişkisi incelenmiştir. Türkiye'de bu bağlamda oluşturulan alternatif medya örneği olarak Çapul TV ele alınmış ve Gezi Olayları sırasında oluşturulan bu muhalif medyanın, Sendika.org tarafından yayın hayatına başlatılması nedeniyle Sendika.org, örneklem olarak seçilmiştir. Çalışmada Sendika.org, alternatif medyanın ilişkisellik ve çeşitlilik kuramlarından rizomatik medya yaklaşımına göre analiz edilmiştir. Çalışmanın örneklemi kapsamında web sitesi ve Soma Olayı haberlerine niceliksel içerik analizi uygulanmıştır. Ayrıca Sendika.org çalışanları ile görüşülerek veriler toplanmıştır. Elde edilen verilere göre de alternatif medyanın yeni toplumsal hareketlerle pozitif bir ilişkisi olduğu sonucuna varılmış, Sendika.org'un rizomatik bir medya olduğu öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the 90s with the development of new communication technologies, new social movements gained momentum. These movements react to the problems such as environment, labor, identity which have arisen as a result of globalization in both national and international levels. However, the relation between media-power-capital, which was strengthened by the process of globalization, became an obstacle for the movement to make their voice heard. Accordingly, because of this obstacle, the social movements have created their own media. This study, focusing on the media owned by new social movements, investigates the relationship between alternative media and the new social movements. In this context, 'Çapulcu TV' is taken as an example of alternative media in Turkey. Sendika.org which led this dissenting media channel to broadcast during the Gezi events was taken as a sample. In this study, Sendika.org is analyzed according to the approach of rhizomatic media from the correlation and diversity theories. In the scope of the sample of the study, the news articles on the websites and regarding the Soma Event were qualitatively analyzed. Data were accumulated through in-depth interviews with the workers of Sendika.org. According to the data gathered, it was concluded that there was a positive relationship between the new social movements and alternative media, and that Sendika.org was predicted to be a rhizomatic media.