Geleneksel gazetecilikten dijital gazeteciliğe dönüşüm: Radikal Gazetesi örneği
Transition from tranditional journalism into digital journalism: Radikal Newspaper as research example
- Tez No: 407477
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL ARIK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
 - Anahtar Kelimeler: İnternet, internet gazeteciliği, dijital yayıncılık, dijital dönüşüm, Radikal gazetesi, İnternet, internet journalism, digital publishing, digital conversion, Radikal the newspaper
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüz dijital çağında basın dünyası teknolojik gelişmelerin yol açtığı bir dönüşümün içerisindedir. Bu dönüşüm birçok gazetenin yapısal olarak ve gazetecilik pratikleri açısından değişmesine neden olmaktadır. Bu tezde Radikal Gazetesi'nin basılı bir yayın olmaktan çıkıp tamamen dijitale dönüşümü incelenmiş ve bu dönüşümün nedenleri ve yansımaları tartışılmıştır. Bu bağlamda süreç içerisinde yaşadığı teknik ve yapısal farklılıklar göz önünde bulundurulmuş, dönemin toplumsal koşulları ve gazetenin yayın politikasında gözlemlenen farklılıklar doğrultusunda sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla bu çalışmada niteliksel tarihsel araştırma tasarımı kullanılmıştır. Radikal'in internete geçişinin sebeplerini önemli dönüm noktaları üzerinde tartışarak dönüşümün ortaya konması Türk medyasındaki gazetelerin dijital çağdaki yapılarını anlamak adına önem taşımaktadır. Giderek artan baskı maliyetlerinin, değişen yayın politikalarının ve teknolojik değişimlerin yaşandığı bu dönemde Radikal gazetesi örneğinde yapılan bu analiz günümüz gazetecilik ortamının içinde bulunduğu durumu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's digital era, world of media is in a transformation process caused by technological developments. This transformation also leads many newspapers to change in terms of structure and practices of journalism. In this thesis, conversion of newspaper of Radikal from a printed publication into a digital publication is examined and its implications are discussed. In this context, experienced technical and structural differences in the process by the newspaper are considered, differencies which are observed about its editorial policy and with awareness about social conditions. For this purpose, historical qualitative research design was used in this study. To reveal the reasons of Radikal's conversion into internet by discussing about its milstones is important in order to understand the structure of the newspapers in the Turkish media in the digital age. In this process of increasing printing costs, changing publishing policies and technological changing, this analysis made with the example of Radikal, reveals the present state of journalism environment.