Tekel Sigaranın Satışı ve Yoprak Arazi Koruma ve Kullanım Kanununa ilişkin haberlerin kültürel inşası-2008 Hürriyet gazetesi örneği
Cultural construction of the news on the sales of Tekel Cigarette Section and Legislation on Land Conservation and use - 2008 hurriyet newspaper example
- Tez No: 407478
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜRRİYET KONYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kültürel ÇalıĢmalar, KüreselleĢme ve Tarım, TEKEL, Ġçerik Analizi, Cultural Studies, Globalization and Agriculture, TEKEL, Content Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
“Tekel Sigaranın Satışı ve Toprak Arazi Koruma ve Kullanım Kanunu'na İlişkin Haberlerin Kültürel İnşası - 2008 Hürriyet Gazetesi Örneği”başlıklı çalışmada tarım haberleri söyleminin“kültür, iktidar, ideoloji ve hegemonya ile ilişkili olarak kurulduğu”varsayımı araştırılmıştır. Kültürel Çalışmalar perspektifinden haber üretim sürecinde dil pratikleriyle kurulan temsillerin ve anlamlandırmanın“gerçeklikle”olan ilişkisinde iktidar, ideoloji, kültür ve hegemonik söylemden bağımsız kurulmadığı varsayılmaktadır. Bu çerçevede Küreselleşme ve Tarım, Türkiye'de Tarımsal Dinamikler ve Küreselleşme alanları tanımlanarak günümüzde“tarım”ın ne anlama geldiği açıklanmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 2008 yılında“doğa ve tarım”alanını düzenleyen iki kanunun yasalaşma süreci iktidar ve muhalefet parti sözcülerinin söylemlerine odaklanılarak aktarılmıştır. Araştırma yöntemi olarak çoklu metot seçilmiştir. Alan yazın taraması ile araştırma literatürü taranmıştır. Gazete metinlerindeki iletişimin içeriğini tanımlamak için içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Metin kodlanırken kavramsallaştırma yoluyla betimsel analiz yapılmıştır. Bu çerçevede araştırmanın bulgularını tanımlayan ana kategoriler Devlet, Doğa, Modernleşme, Küreselleşme ve Tarımsal Üretici olarak belirlenmiştir. Kavram ve veri güdümlü stratejiler yoluyla oluşturulan kodlama çerçevesi ile verinin sıklığı tanımlanmış ve tarım alanında anlamın ne yönde kurulduğu araştırılmıştır. Haberlerin kodlanmasında ve frekans analizinde N-VİVO 10 bilgisayar programı kullanılmıştır. Haber metinlerindeki iletişimin içeriğinin dağılımında devlet ve küreselleşme kategorilerinin ağırlığı tespit edilmiştir. Bu kategorileri tarımsal üretici, modernleşme ve doğa kategorilerinin izlediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, headlined as“ Cultural Construction of the News on the Sale of TEKEL Cigarette Section and Legislation on Land Conservation and Use – 2008 Hurriyet Newspaper Example”, the hypothesis of the news discourses constructed in relation with culture, power, ideology and hegemony is investigated. The cultural studies perspective suggests that through the news production process interrelated with representation and signification that are formed by language practices,“reality”cannot be constructed independently from the power, ideology, cultural and hegemonic discourses. In this context, the areas of Globalization and Agriculture, Agricultural Dynamics and Globalization in Turkey were defined. The means of agriculture were explained, when in 2008, The Grand National Assembly of Turkey put into force legislations in order to regulate the area of“nature and agriculture”. This study was focused on the discourse between members of parliament from the ruling and opposition parties during the process of passing bills. The mixed method was chosen as a research method. The research literature was reviewed. Content analysis technique was used in order to describe the content of communication in the newspapers texts. The descriptive analysis by the conceptualization were done while text coding. By the coding frame which was established by concept and data motivated strategies, the frequency of the data has been defined, and the way which the `signification of agriculture` was constructed was investigated. NVIVO 10 computer programme was used in the news coding and frequency analysis. The categories of the State and the Globalization's dominance were understood the importance of the range of the text's content of communication. It was observed that the categories of Agricultural Producer, Modernization and Nature followed these categories.