İşletmelerde etkili iletişimin işletme verimliliği üzerine etkisinin araştırılması
A research on effects of effective communication on organization efficiency
- Tez No: 407499
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ TEKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Örgüt İçi İletişim, Verimlilik, Çalışan Verimliliği, İş Tatmin, Communication, Intra-Organizational Communication, Efficiency, Personnel Efficiency, Job Satisfaction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
İletişim, toplumdaki bireylerin uyumlu bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için bilgi, düşünce ve duygularını birbirlerine aktarım sürecidir. Bireyler hayatlarını sürdürebilmek için gerekli maddi ve manevi varlıkları elde edebilmek için ortak bir amaç için bir araya gelmiş örgütlere dâhil olmaya başlarlar. Bu örgütlerin de amaçlarına ulaşabilmeleri için gerekli olan uyum ve işbirliği çalışmaları, örgüt içi ve örgüt dışı iletişim sürecinin başlamasına neden olur. Giderek büyüyen örgütlerde rekabetin artması ve teknolojik gelişmelerin artması örgüt içi etkin iletişimin önemini artırmıştır. Örgüt içi iletişimde yapılan hatalar, çalışanların motivasyonlarının azalmasına, morallerinin bozulmasına, işlerinden olan tatminlerinin azalmasına, örgütlerine olan bağlılıklarının azalmasına ve en önemlisi de verimliliklerinin düşmesine neden olmaktadır.Bu çalışmada öncelikle iletişim ve örgüt içi iletişimin teorik kapsamı ele alınmış, daha sonra verimlilik ve iletişim arasında ilişki incelenmiştir. İzmir'de faaliyet gösteren iki ayrı kurumda araştırmalar yapılarak örgüt içi iletişim uygulamalarının çalışanların verimliliği üzerindeki etki düzeyi ölçülmeye çalışılmıştır. Örgütlerde etkin iletişimin öneminin göz ardı edilemez olduğu sonucunun istatistiksel olarak da doğrulanmasının ardından iletişimin verimlilik üzerindeki rolü açıklanarak çalışma son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
Communication is the process that enables individuals transfer information, ideas and feelings with the intention of maintaining their lives in harmony. And to gather material and moral assets to maintain it, individuals begin to join organizations that are established for a common goal. Harmony and cooperation needed for these organizations to achieve goals initiates the process of intra- and inter-organizational communication. Recently, increasing competition and technological advances enhanced the importance of effective communication in organizations. Any mistake made in the organization causes workers to be demoralized, reduces their satisfaction that is acquired from job, decreases the level of their organizational commitment and lowers their efficiency.In this study, theoretical dimensions of communication and intra-organizational communication, and the correlation between efficiency and communication are studied respectively. Including two separate organizations, a questionnaire study has been made in an attempt to evaluate the effect of intra-organizational implementations on personnel efficiency. After the verification of the importance of effective communication in the organizations statistically, the impacts of effective communication on their productivity are given in detail at the end of the study.