İlaç uygulamalarında kamu hastanelerindeki hemşirelerin yasal sorumlulukları
Public hospital nurse's legal responsibilities in drug applications
  1. Tez No: 407498
  2. Yazar: VİLDAN AKÇAKAYA İNAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHSEN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Hukuk, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Law, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç, hemşire, yasal sorumluluk, Drug, nursing, legal liability
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Günümüzde yapılan yasal düzenlemelerle hemşirelerin sorumlulukları her geçen gün artmaktadır. Bu durum hemşirelerin günlük rutin uygulamalarında yaptıkları işlemler nedeniyle zaman zaman sıkıntı yaşamalarına, hatta hukuksal olarak malpraktis davaları ile yüz yüze kalmalarına neden olmaktadır. Hemşirelerin en sık yaşadığı sıkıntıların başında günlük uygulamalar içinde en sık yapılan uygulamalardan biri olan ilaç uygulamaları gelmektedir. Çalışmamızın amacı, hemşirelerin ilaç uygulamalarındaki yasal sorumlulukları hakkındaki bilgi düzeylerini ölçmektir. Araştırma, 05.05.2014-06.06.2014 tarihleri arasında İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılmıştır. Hastanede görev yapan 306 hemşireden, 280 aktif çalışan hemşireye anket dağıtılmıştır. Anketlerin 176'sı geri dönmüş, tamamlanmamış 2 anket analiz dışı bırakılmıştır. Toplamda 174 anket çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Veriler“İlaç Uygulamalarında Hemşirenin Yasal Sorumlulukları”başlıklı anket formu kullanılarak elde edilmiştir. Toplam 39 sorudan oluşan anket formunun 1. bölümünde yer alan 8 soru hemşirelerin demografik ve tanımlayıcı özelliklerini belirleyici özellikte, 2. bölümdeki 31 soru ise hemşirelerin ilaç uygulamaları ile ilgili bilgi düzeyini ölçmeye yöneliktir. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package of Social Science) (I.B.M sürüm) versiyon 20 ile değerlendirilmiştir. Hemşirelerin%35,1'i ilaçlar konusunda (hizmet içi veya kendisi) eğitim almadığını, %13,2'si hastaya zarar vereceğini öngördüğü halde hekim istemi var diye ilacı uyguladığını, %45,4'ü hekim tarafından uygulanması gereken bir ilacı kendisinin uygulayabileceğini belirtmiştir. Sonuç olarak, hemşirelerin en sık rutin uygulamalarından biri olan ilaç uygulamaları konusunda bilgilerinin olduğu ancak lisans düzeyinde ve daha sonra iş hayatında çeşitli eğitimlerle bu bilgilerin tazelenmesi ve arttırılması gerektiği, sağlık sisteminin önemli bir parçası olan hemşirelerin yaşayabilecekleri yasal problemlerle ilgili sigorta sistemlerinin devreye girmesinin yararlı olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With legal regulations in the present, the responsibilities of nurses are increasing day by day. In this situation, nurses are experiencing some difficulties from time to time by the processes they do in their daily routine, even with legally malpractice lawsuits has resulted in having to face. At the beginning of the most frequently experienced difficulty by nursing, one of the most common applications are encountered in daily practice in the drug administration. The aim of our study is to measure the level of knowledge about the legal responsibilities of nurses in drug administration. Research is made at Izmir Dr. Suat Seren Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital dates between 05.05.2014-06.06.2014. In this research, questionnaires had been distributed to the 280 active working nurses among the total 306 working nurses in hospital.176 of them returned, uncompleted 2 questionnaires were left out of the analysis. A total of 174 questionnaires were analyzed. Data were obtained using a questionnaire related with 'Nurse Legal Responsibilities of Pharmaceutical Applications'. Consisting of a total of 39 questions in the questionnaire; 8 questions located in Section I are related about demographic and descriptive characteristics properties of nurses, and 31 questions in Section II are intended to measure the level of nurses' knowledge about the practice of medicine. The obtained data were evaluated with SPSS (Statistical Package of Social Science ACE) (IBM version) version 20. According to the data, about 35.1% of the nurses had not received any training about drugs (in-service or by themselves), about 13.2% of them applied medicine which there is a prompt doctor's claim although it expects to harm the patient, about 45.4% of them had indicated that they may apply medicine although one should be applied by doctors. As a result, it has been concluded that, nurses have the information about the drug application which is one of the most frequent routine applications, but at the undergraduate level and then these information should be refreshed and increased in a variety of educations, to come into insurance systems could be useful about legal problems that nurses, the important part of the health system, be able to live.