Çok enli kesim problemlerine gilmore-gomory algoritmasının uygulanması
Application of gilmore-gomory algorithm to multi-width cutting stock problems
  1. Tez No: 407514
  2. Yazar: TUĞÇE ÜSTÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kesme problemi, sezgisel, bobin, fire minimizasyonu, cutting stock problem, heuristic, roll, trim minimization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akıllı Mühendislik Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kesim problemi kağıt fabrikalarının en önemli problemlerinden biridir. İşletmelerin temel amacı; farklı en ve adetlerde gelen siparişlerin kombinesi yapılarak en uygun şekilde kesim planlarını yapmaktır. Kesim işleminden sonra kalan fire göz önünde bulundurulduğunda kesim işlemine girecek olan bobin sayısı seçimi çok önemlidir. Bu sebepten dolayı siparişlerin kombinelerinin nasıl yapıldığı da dikkate alınmalıdır. Amaç oluşabilecek en az fireyle yani kullanılabilecek en az bobin sayısıyla doğru siparişleri kombin yaparak üretime girecek en doğru bobin sayısını seçmektir. Literatüre bakıldığında bu alanda birçok uygulama ve model geliştirilmiştir. Bu tezde kesilecek bobin sayısı minimizasyonu amaçlanarak farklı bobin enleri dikkate alınarak kesme eşleri oluşturulmuştur.Problemin matematiksel modeli oluşturulup kağıt fabrikasından alınan gerçek veri setleri ve farklı bobin enleri ile çalıştırılmıştır. Ayrıca Gomory Algoritması geliştirilip uygulanarak sonuçlar performans ölçütü üzerinden karşılaştırılımış ve ayrıntılı bir şekilde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cutting Stock Problem is one of the most important problem for the paper factories. Main objective of the factories, making best cutting plan combining demands which have different widths and quantities. After the cutting process, it is very important that choosing rolls which will go to cutting process considering using number of rolls. For this reason, combining of demands should be considered. The objective is choosing the right number of roll which will go to cutting process while combining demands and minimizing the trim loss which means that minimizing number of rolls. In the literature, there are a lot of researches and models are applied and improved. In this thesis, aim is minimizing using number of rolls also generating cutting pattern considering different roll widths. A mathematical modeling is developed and it is studied with using real data and using different roll widths from the paper factory. Also, improving and applying Gomory Algorithm the results in terms of performance measure are compared and discussed throughly.