Citizen journalism practices in Turkish alternative media in digital era
Dı̇jı̇tal çağda Türk alternatı̇f medyasında yurttaş gazetecı̇lı̇ğı̇ uygulamaları
  1. Tez No: 407519
  2. Yazar: N.GÜLİN KÜPELİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: alternatif medya, yurttaş gazeteciliği, dijitalleşme, alternative media, citizen journalism, digitization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Türkiye'de alternatif medya üzerine yapılan araştırmalar çoğunlukla teorik bilgilerden ibaret kalmış, uygulamaya yönelik çalışmalar ise güncelliğini yitirmeye başlamıştır. Özellikle Gezi Parkı protestolarından sonra ana akım medyada yaşanan kırılmalar, ana akım medyaya duyulan güvenin sorgulanmasına neden olmus; gelişen iletişim teknolojileriyle geleneksel gazetecilik anlayışının değişmesi alternatif medya türlerinin daha da önem kazanmasına neden olmuştur. Yurttas, böyle güvensiz bir medya ortamında ana akım medyaya karşı alternatif medya mecralarına yönelerek haber üretim süreçlerine dahil olmaya başlamıştır. Her ne kadar yurttaş gazeteciliği yeni bir gazetecilik anlayışı olmasa da özellikle iletişim teknolojilerindeki digitalleşme ile birlikte yurttaş gazeteciliği dijital platformlara taşınmıştır. Bugün yurttaşlar internetin sağladığı olanakları da arkasına alarak haber üretebilmekte, yaptıkları haberlerle dünyanın her yerinden insana anında ulaşabilmektedir. Yurttaş gazetecilerinin ürettiği haberler ana akım medya için de kimi zaman öncelikli haber kaynağı olmaya başlamıştır. Bu çalışma son yıllarda Türkiye'de yurttaş gazeteciliğinin önem kazanmasına bağlı olarak yurttaş gazeteciliği mecralarının kurulmasından yola çıkarak Türk alternatif medyasında iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle yurttaş gazeteciliğinin geçirmekte olduğu değişimi gözlemlemekte, günümüz koşullarında yurttaş gazeteciliğini yeniden isimlendirerek dijital yurttaş gazeteciliği kavramını oluşturmakta ve mevcut uygulamalar üzerinden bir araştırma yaparak Türk alternatif medyasındaki yurttaş gazeteciliği uygulamalarını incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Alternative media studies in Turkey are mostly based on theoretical research; practice-oriented studies are deemed outdated. Especially after Gezi Park protests, a shift occurred in the mainstream media. Almost a complete destruction of confidence in the mainstream media and a change in traditional journalism with the evolving communication technologies have led to alternative media types gaining more importance. People in such an insecure environment have created their own alternative media and private citizens began to produce news. Although citizen journalism is not a new concept in journalism, especially with digitization as a result of recent changes in communication technologies, the form of citizen journalism has also changed and it has moved to digital platforms. Today, with the help of the Internet, citizens produce news and are able to reach people all over the world instantly. Citizen journalists have changed the traditional understanding of journalism; news produced by citizen journalists has become the primary news source for the mainstream media. This study, based on the establishment of a citizen journalism channel and the importance of citizen journalism in Turkey, observes the changes that are being undergone, the development of communication technologies about citizen journalism in Turkey and how the alternative media create the concept of digital citizen journalism and aims to examine current citizen journalism practices in Turkey by doing a research on alternative media.