Gezi Parkı eylemleri ile birlikte Maçka Demokrasi Parkı'nın kullanım ve anlam açısından dönüşümü
The transformation of Maçka Demokrasi̇ Park in terms of public use and meaning since the Gezi̇ Park events
- Tez No: 407518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM KILIÇKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Communication Sciences, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Maçka Demokrasi Parkı, Gezi Parkı Eylemleri, Kamusal Alan, Kent Parkı, Sosyal Medya ve Mekân, Maçka Demokrasi Park, Gezi Events, Public Space, Urban Park, Social Media and Space
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma, Gezi Parkı Eylemleri'nin gerçekleştiği Haziran 2013 tarihi sonrasında Maçka Demokrasi Parkı'nın kullanım yoğunluğu ve kullanım biçimlerindeki dönüşümü ve parkın kentli için anlamının değişimini tartışmayı hedeflemektedir. Bu amaçla, çalışmada öncelikle Maçka Demokrasi Parkı için Prost Planı'ndan günümüze kadar yapılan plan çalışmaları ve parkın yakın döneme kadar kullanımıüzerine bir çerçeve sunulmakta, daha sonra ise Gezi Parkı Eylemleri ile birlikte ve eylemler sonrasında parkta gerçekleştirilen forumlar ve farklı nitelikteki kamusal etkinliklere odaklanılarak, bunların parkın kullanımına ve bir kentsel mekân olarak anlamının dönüşümüne katkıları tartışılmaktadır. Çalışmanın dayandığı alan araştırması, parkın sosyal medyada yer alış biçimlerinin ve park kullanımını destekleyici etiketler ve organizasyonların çözümlenmesinin yanı sıra, parkın bugünkü kullanıcılarıyla yapılan anketler ve yarı-yapılandırılmış derinlikli söyleşilerden elde edilen veriler üzerinden kurulmuştur. . Çalışma, Haziran 2013 tarihinden sonra, Maçka Demokrasi Parkı'nın daha yoğun bir biçimde kullanılıyor olduğuna ve bu yoğun kullanımla birlikte parkın kentli için anlamının olumlu yönde değiştiğine ve bir kamusal alan olarak benimsenip tercih edildiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to understand the transformation of 'Maçka Demokrasi Parkı' after the Gezi Events of June 2013, focusing on the density of use, forms of use, and the meanings attributed to the park by the public. The thesis begins with a historical account that discusses how the park was planned, used and transformed up until the Gezi Events, and continues with a discussion of the ways in which public forums and other activities that have taken place in the park since the Gezi Events have contributed to the transformation of the park in terms of the ways it is used and perceived. In terms of methodology, the thesis builds on the analysis of the ways the park has taken place in the social media, along with questionnaires and in-depth, semi-structured interviews conducted with the users of the park. After the discussion of the results, it concludes that the park has become a place that is much more densely used and much more positively perceived by the public particularly with respect to its negative image in the past, and that it has become a vibrant public space owing to the new park culture generated during the Gezi Events.