Zeynep Cemali'nin çocuk kitaplarının çocuk edebiyatının temel ögeleri açısından incelenmesi
The study of Zeynep Cemali's children books according to the basic i̇tems of the children literature
  1. Tez No: 407524
  2. Yazar: ARİFE ERDOĞAN HORASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA GÖRE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zeynep Cemali, Çocuk Edebiyatı, Çocuk Romanı, Çocuk Öyküsü, Zeynep Cemali, Children Literature, Children Novel, Children Story
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 532
Özet
Bu araştırma, son dönem çocuk edebiyatı yazarlarından Zeynep Cemali'nin roman ve öykülerini çocuk edebiyatının temel ögeleri olan biçim, içerik, dil anlatım ve ileti bakımından inceleyerek, yazarın eserlerinin değerini ortaya koymayı ve onun çocuk edebiyatımızdaki yerini belirlemeyi amaç edinerek hazırlanmıştır. Bu amaç kapsamında, yazarın bütün çocuk roman ve öykülerinin biçim çözümlemesinde kapak, resimleme, boyut, kâğıt, sayfa düzeni, harfler, yazım ve noktalama unsurlarına; içerik çözümlemesinde konu, ana düşünce, olay, kahramanlar, yer ve zaman, bakış açısı ve anlatıcı, ileti unsurlarına yer verilmiştir. Eserlerin dil ve anlatım özellikleri incelenirken atasözleri, deyimler ve ikilemeler tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan doküman incelemeye dayalı nitel bir çalışmayı içeren yöntem uyarınca elde edilen veriler, yazarın ele alınan tüm eserleri, çocuğa ve çocuk edebiyatına bakış açısı göz önünde bulundurularak yorumlanmıştır. Bu yorumlamada eserlerde değerlendirmeye alınan içerik, dil anlatım ve ileti özellikleri göz önünde tutulmuştur. Zeynep Cemali edebiyat yaşamı boyunca sadece çocuk edebiyatıyla ilgilenmiştir. Çocuk romanı ve öykülerinden başka türde eserler vermemiştir. Yazarın çocuk roman ve öyküleri ile ilgili yaptığımız bu çalışma; onun çocuklara ve çocuk edebiyatına bakış açısını göstermesi, eserlerinin değerini ortaya koyması bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to manifest the value of the works of Zeynep Cemali, one of the last era children's literature authors, and determine her place in Turkish children's literature by examining her novels and stories with regard to the key elements of children's literature which are style, content, language and expression and message. Within the scope of this purpose, in the style analysis the elements of cover page, limning, size, paper, page layout, letters, spelling and punctuation and in content analysis the elements of topic, main idea, plot, characters, time and setting, view point and narrator, messages were included in all of the author's children's novels and stories. While language and expression features of the works were being examined, proverbs, idioms and reduplications were determined. The data which was gathered in accordance with the method including a documan study based on the content analysis was interpreted by taking all the works of the author and her point of view about children and children's literature into consideration. Content, language and expression and message features which were evaluated in these works were taken into account in this interpretation. Zeynep Cemali was interested only in children's literature in all of her life. She never generated any other types of works rather than children's novels and stories. The study we did about the children's novels and stories of the author is significant in respect to the fact that it demonstrates her point of view about the children and children's literature and appreciates the value of her works.