Evli çiftlerin evlilikteki bağlılıkları ve bağlanma stillerinin çift uyumunu yordaması
Married couples's commitment and attachment styles as a predictor of dyadic adjustment
- Tez No: 407525
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KESİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik uyumu, bağlanma stilleri, bağlılık, Dyadic Adjustment, attachment style, commitment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, evlilik ilişkisinde çiftlerin uyumlarını etkileme olasılığı olan bağlılık ve bağlanma stillerini araştırmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu 500 çift (N=1000, 500 kadın, 500 erkek) oluşturmaktadır. Veriler“Bağlılık Ölçeği”,“Çift Uyum Ölçeği”,“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri”, ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler, değişkenlere göre kodlanıp SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde çoklu regresyon yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; bağlılık ölçeğinin alt boyutları ve bağlanma stilleri alt boyutları ile evlilik uyumunun alt boyutları arasındaki ilişkiye bakıldığında; bağlılık ölçeğinin sosyal baskı alt boyutu ile çiftlerin kendilerini duygusal olarak ifade etmesi, çiftler arasındaki doyum, çiftler arasındaki bağlılık arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Evli bireylerin bağlılık ölçeğinin alt boyutları ve bağlanma stilleri ölçeğinin alt boyutlarının, evlilik uyumu ölçeğinin duygularını ifade etme alt boyutunu yordamasına ilişkin bulgulara bakıldığında bağlılık ölçeğinin adanmışlık, partnerin iyiliğini düşünme alt boyutları ve bağlanma stilleri ölçeğinin kaygı alt boyutu, çift uyumunun alt boyutlarından olan çift uyumu ölçeğinin duyguları ifade etme alt boyutunun önemli bir yordayıcısı olarak bulunmuştur. Evli bireylerin bağlılık ölçeğinin alt boyutları ve bağlanma stilleri ölçeğinin alt boyutlarının, evlilik uyumu ölçeğinin bağlılık alt boyutunu yordamasına ilişkin bulgulara bakıldığında bağlılık ölçeğinin adanmışlık ve finansal alternatifler alt boyutları, bağlanma stilleri ölçeğinin kaygı alt boyutu ve bağlılık ölçeğinin partnerin iyiliğini düşünme alt boyutları, çift uyumunun alt boyutlarından olan bağlılık alt boyutunun önemli bir yordayıcısı olarak bulunmuştur. Elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the commitment and attachment styles which are likely to affect couples' adjustment in marriage relationships. The study group consisted of 500 couples. The data were collected using“Commitment Scale”,“Dyadic Adjustment Scale”,“Experiences in Close Relationships Scale”, and the“Personal Information Form”developed by the researcher. According to the results of the study, when the subdimensions of the commitment scale and attachment styles subdimensions, and the subdimensions of marriage adjustment were considered, a significant relationship was found between the social pressure subdimension of the commitment scale and affectional expression, dyadic satisfaction, and dyadic cohesion. When the findings concerning to what extent the subdimensions of the commitment scale and the subdimensions of the attachment styles scale of married individuals predicted the affectional expression subdimension of the marriage adjustment scale were investigated, it was found that the dedication and concern for partner welfare subdimensions of the commitment scale and the anxiety subdimension of the attachment styles scale were significat predictors of the affectional expression subdimension of the dyadic adjustment scale. When to what extent the subdimensions of the commitment scale and the subdmensions of the attachment styles of married individuals predicted the cohesion subdimension of the marriage adjustment scale was investigated, it was found that the dedication and financial alternatives subdimensions of the commitment scale, anxiety subdimension of the attachment styles scale and concern for partner welfare subdimension were significant predictors of the dyadic cohesion subdimension, which is one of the subdimensions of the dyadic adjustment. The data that were obtained were discussed in the light of the relevat literature.