Parçalanmış ailelerdeki çocukların anne kabul red algılama düzeylerinin benlik saygısı açısından incelenmesi
To examine the detection of the maternal acceptance and rejection of the children of the broken families and it's effect on their self-esteem
- Tez No: 407558
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Özsaygı, Anne kabul red, parçalanmış aile, self-esteem, Mother's acception- rejection, broken families
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, parçalanmış ailelerde anneleri ile beraber yaşayan çocukların anneleri tarafından kabul veya red edildiklerini algılama düzeyleri ile benlik saygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmamıza Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 15 İlköğretim Okulundan seçilen öğrenciler, Konya 1.2.3. ve 4. Aile Mahkemelerine intikal eden, 7-14 yaş arası velayeti anneye verilmiş çocuklar ve Dosteli Derneğinin yardım kapsamına giren ailelerin çocukları katılmıştır. 300 çocuğa ulaşma hedeflendiği halde veri toplamada karşılaşılan sıkıntılar ve çocukların bu konuda görüş bildirmekte isteksizlikleri nedeniyle 252 çocukla çalışma yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Ebeveyn Kabul Red Ölçeği/ Çocuk Kısa Formu, Coopersmith Özsaygı Envanteri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, çocuğun anne tarafından kabul olduğu algısı arttıkça özsaygı düzeyi de artmaktadır. Çocuğun red algısı arttıkça benlik saygısı düzeyi azalmaktadır. Çocukların Özsaygı Ölçeği puanları ile annenin çocuğu Kabul-Red Ölçeği alt boyutlarından sıcaklık ve sevgi alt boyutu puanları ile özsaygı puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, saldırganlık- kin, ilgisizlik- ihmal ve ayrıştırılmamış reddetme alt boyutu puanları ile özsaygı puanı arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmektedir. Çocuğun anne Kabul-red algısı çocuğun benlik saygısı düzeyini %23 düzeyinde açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
To examine the detection of the maternal acceptance and rejection of the children of the broken families and it's effect on their self-esteem The purpose of this study, was to examine the level of acceptance or refusal in broken families, of mothers and children living with their mothers' and to investigate the relation of the development of their self-esteem. 15 primary schools were selected under the Konya Provincial Directorate of Education. Children between 7-14 years of age participated that were transferred from the first second, third and fourth Family court and who were granted custody to their mother and were children of families covered by the assistance of the Dosteli Association. The researcher aimed to reach 300 children however, due to the difficulties encountered in data collection, the study was conducted with 252 children largely for the reason that those children were reluctant to express their opinions. As a data collection tool, a Personal Information Form, the Parental Acceptance Rejection Scale / Children Short Form, and the Coopersmith Self-Esteem Inventory were adopted. The findings express that there was a positive relationship between children's Self-Esteem Scale scores and acceptance-rejection scale of mother's, under the subscale of warmth and love, whereas there was a significantly negative correlation between self-esteem and aggression- hatred, apathy-negligence and unsorted refuse subscale scores. Higher levels of child's perceived acceptance by their mother expressed higher levels of self-esteem. However, higher levels of perceived rejection expressed lower Self-esteem levels of the child. Children's perceptions of maternal acceptance-rejection describes the child's self-esteem levels of 23%.