İlköğretim 7. sınıf müzik dersi öğretim programının amaçlarına ulaşma düzeyine ilişkin öğretmen görüşleri (Konya ili örneği)
Teachers‟ opinion about the reach levels of curriculum 7th grade music lessons (Case of the city Konya)
- Tez No: 407572
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZER KUTLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Programı, Müzik Eğitimi, Kazanım, Öğretmen GörüĢleri, Curriculum, Musical Education, Recovery, Opinions of Teachers' Keywords: Curriculum, Opinions of Teachers‟
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma ilköğretim 7. sınıf müzik dersi öğretim programının amaçlarına ulaşma düzeyine ilişkin öğretmen görüşlerini inceleyerek müzik eğitimine bir katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Bu konuda Konya il merkezinde görev yapan müzik öğretmenlerinin müfredattaki kazanımlarla ilgili görüşleri araştırılmış ve değerlendirilmiştir. Araştırmanın evreni Konya il merkezinde görev yapan ve ilköğretim 7. sınıfta derse giren öğretmenler, örneklem ise bu öğretmenler arasından ulaşılabilen 107 öğretmendir. Konya il merkezinde ilköğretim okullarında görev yapan 107 müzik öğretmenine anket uygulanarak görüşleri alınmış ve elde edilen bulgular tablolar halinde sunulmuştur. Bu araştırmada elde edilen bulgulara göre müzik öğretmenleri, ilköğretim 7. sınıf müzik dersi öğretim programının amaçlarına ulaşma düzeyine ilişkin görüşlerinde, bazı kazanımların yeterli derecede gerçekleştiği, bazı kazanımların kısmen gerçekleştiği, bazılarının ise gerçekleşme düzeyinin yeterli olmadığı konusunda birleşmişlerdir. Araştırmanın müzik dersi öğretim programının hazırlanması sırasında benzer çalışmalardan da faydalanarak daha etkin bir müzik eğitim sisteminin hazırlanmasına katkıda bulunması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to contribute to music education via examining opinions of the teachers in terms of reach levels of curriculum of music lessons of 7th grade classes. Therefore opinions of music teachers who work in Konya were investigated and evaluated. The universe of the research is 7th grade teachers who work in Konya and the samples are 107 of these teachers who could be raeched. A questionnaire applied on these 107 elementary school teachers and the data collected from the survey presented as tables. According to data obtained from thestudy, the music teachers of 7th grade classes reached a concencus that some of the recoveries perform enough, some perfrom partially enough and realization level of some recoveries are not enough. It is expected from the study that it would contribute to design studies of musical education system by following such studies up while the curriculum is being prepared.