Samsun yöresi Türk halk müziği ezgilerinin müzikal ve edebi yönden incelenmesi
Examination of Samsun province Turkish folk music tunes according to their musical and linguistical genres
- Tez No: 407573
- Danışmanlar: PROF. YUSUF AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Samsun, Makam, Usul, Türk Halk Müziği, Samsun, Maqam, Usul, Turkish folk music
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu araştırma TRT repertuvarındaki Samsun türkülerinin müzikal ve edebi yönlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. TRT repertuvarında yer almayan ancak düğünlerde ve müzikli toplantılarda yaygın olarak çalınıp söylenen Samsun türkülerinin bir kısmına da bu araştırmada yer verilmiştir. Samsun ile ilgili genel bilgilerin yanı sıra, Türk halk müziğinde kullanılan usuller, makam dizilerinin isimlendirilmeleri ile ilgili görüşler ve Halk edebiyatının genel özellikleri hakkında da bilgiler verilmiştir. TRT repertuvarındaki Samsun türküleri alfabetik sıraya göre incelenmiştir. Samsun' a ait 47 türkünün makam dizileri, usulleri ve edebi özelliklerine göre gruplandırılması yapılmış ve elde edilen veriler grafikler halinde sunulup yorumlanmıştır. Sonuçta elde edilen bulgular ışığında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this resarch is to define the folk songs, maqam, usul and linguistical kind of Samsun province in TRT repertoıre. Some of Samsun folk songs that are not founded in TRT repertoıre but they used in this area are studied in this project. In this research, after giving general information about Samsun province, The methods used in Turkish folk music, authorities were given information about the full range of opinions and general characteristics of folk literature. Samsun province folk songs were examined according to alphabetic order. Get reasons, with studies of different city's. As a results 47 folk songs were classfield according to their maqam, usul and linguistically order and the optained data is presented end explained in graphics. The sugguestions were addressed in the lights of the results.