Müzik eğitimi ana bilim dallarında bireysel çalgı bağlama derslerinde Konya tavrının öğretilme durumu
The situation of teaching Konya style in individual playing bağlama lessons at the disciplines of music educations
  1. Tez No: 407575
  2. Yazar: EZGİ DEMİRKAYA
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ATTİLA ÖZDEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlama, Bağlama eğitimi, Konya Tavrı, Müzik, Tavır Öğretimi, Türk Halk Müziği, Bağlama, Bağlama Education, Konya Plectrum Style, Music, Style Teaching. Turkish Folk Music
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmada eğitim fakülteleri müzik öğretmenliği anabilim dallarındaki bireysel çalgı bağlama derslerinde, bağlamadaki yöresel çalım tekniklerinden biri olan Konya tezene tavrının öğretimine yönelik durumu tespit edilmiştir. Araştırmada bireysel çalgı bağlama derslerinde bağlama öğretiminde karşılaşılan genel güçlükler nelerdir? Yöresel tezene tavırlarının öğretiminde karşılaşılan güçlükler nelerdir? Konya tezene tavrının uygulamadaki zorlukları ve tavrı öğretmede yaşanılan güçlükler nelerdir? Sorularına cevaplar aranmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden döküman incelemesi ve görüşme tekniği kullanılmıştır. Konuyla ilgili ana ve alt problemler doğrultusunda yarı yapılandırılmış bir görüşme formu hazırlanarak bireysel çalgı bağlama dersine giren öğretim elemanlarıyla görüşülmüştür. Araştırmanın evrenini Türkiye'de müzik eğitimi anabilim dallarında bireysel çalgı bağlama dersine giren öğretim elemanları, örneklemini ise ulaşılabilen 10 öğretim elemanı oluşturmuştur. Araştırma elde edilen bulgular ışığında, • Bağlama eğitimiyle ilgili genel olarak; bireysel çalgı bağlama ders süresinin ve müzik öğretmenliği lisans eğitim programında geleneksel müziklere( müziklerimize) ayrılan sürenin yetersiz olduğu ayrıca programa geleneksel müziklerle ilgili THM tarihi, THM teorisi, THM koro uygulaması gibi derslerin eklenmesi gerektiği, yazılan çoğu bağlama metodunun akademik düzeyden yoksun olduğu, derslerde kullanılan bağlamanın fiziki yapısıyla ilgili belli bir standartın bulunmadığı, bağlamanın müzik öğretmeni için gerekli bir enstrüman olduğu sonuçlarına, • Yöresel tezene tavırlarıyla ilgili olarak, tavırlarda bir isimlendirme probleminin yaşandığı, tavırlarla ilgili kuramsal ve tarihi boyuttaki kaynakların yetersiz olduğu, ayrıca tavır öğretimine yönelik notasyon ve metot eksikliğinin var olduğu, tavır öğretimde daha çok Zeybek, Teke, Konya, Silifke, Azeri, Sürmeli tavırlarına yer verilip Karadeniz, Karşılama, Kayseri, Âşıklama, Ankara tavırlarına fazla değinilmediği sonuçlarına, • Konya tavrı ile ilgili olarak; Konya tavrının bünyesindeki yapıların bağlama hâkimiyetini ve performansını güçlendirerek öğrenciye teknik kazanımlar sağladığı, tavrın uygulandığı türkülerin halk müziği bilgi ve dağarcığını geliştirerek öğrenciye müzikal kazanım sağladığı, tavrın Konya türküleri dışında bir uygulama alanının olmamasının ve tavrın barındırdığı uyumsuz aralıkların öğrenci motivasyonunu olumsuz etkilediği, tavrın duyulan tınılarla birlikte saz ve söz kısımlarının ayrılarak açık yazıldığı notasyon ve metot eksikliğinin var olduğu ayrıca özgün eserler ve etütlere gereksinim olduğu, öğrencilerin tavrın aksak ölçü yapısında uygulanmasıyla ilgili bir algılama ve çözümleme sorunu yaşadıkları ve tavrı uygulamada en çok zorlandıkları vuruşun üst tele takma olan son tezene vuruşu olduğu, Zeybek tavrını kavrayamamış öğrencilerin genellikle Konya tavrını öğrenmede zorluk yaşadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research contains teaching matters of one of the local playing technique for bağlama in Konya plectrum style in the individual playing bağlama lessons in education department of education faculties. This research contains the answer of the following questions. What are the difficulties of general bağlama teaching in the individual playing bağlama lessons? What are the difficulties of teaching local plectrum style? What are the difficulties of playing and teaching Konya plectrum style? Negotiation technique and survey documentary technique are used in this research. The educators of individual playing bağlama lessons are interviewed by preparing a half- configured form of main and sub problems about the subject. The educators of individual playing bağlama in the disciplines of music education in Turkey are the universe of the research. 10 educators who could interview are the sample of research. At the end of the research the following results are conclude. • About general bağlama education; there is insufficient time for individual playing bağlama lessons and insufficient education program. Also it is necessary to add lessons like history of traditional Turkish folk music, theory of traditional Turkish folk music, choir practice of traditional Turkish folk music. Most of the written bağlama methods are lack of academic level. There isn't a standard for physical structure of bağlama which is used in the lessons. Bağlama is the necessary instrument for music educators. • About traditional plectrum style; there is a problem about the naming of style. Theoretical and historical sources about the style are insufficient. Also methods and notation of style teaching are insufficient. It is given weight to Zeybek, Teke, Konya, Silifke, Azeri, Sürmeli styles than Karadeniz, Karşılama, Kayseri, Aşıklama, and Ankara Styles in teaching styles. • About Konya plectrum style; Konya style provides technical recovery to students by improving their folk music in formation. The style's incompatible audio range end appliance just in Konya songs denotative students. Style's reeds and promise should be written separate. There is insufficient of notation and method. Also, there is necessary for original works and studies. Students have some perception and analysis problems about playing of style's. The most difficult part when playing style for students is the last plectrum. The students who couldn't learn Zeybek style generally have difficulty to learn Konya style.