Keman eğitiminde kullanılan basılı kaynaklara yönelik öğrenci farkındalıklarının ve konuya ilişkin akademisyen görüşlerinin incelenmesi
The examination of student awareness and academician opinions regarding printed resources used in violin education
  1. Tez No: 966427
  2. Yazar: GÜLSÜM KIRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZAGÜL KAPÇAK IŞIKSUNGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Keman Eğitimi, Farkındalık, Kaynak, Çalgı Eğitimi, Müzik Eğitimi, Violin Education, Awareness, Source, Instrument Training, Music Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı; lisans düzeyindeki keman öğrencilerinin keman eğitimlerinde kullandıkları kaynak kitapların türüne, yazarına, edisyonlarına, içeriklerine ilişkin farkındalıklarının ortaya konması ve keman eğitimi veren akademisyenlerin konuya ilişkin düşüncelerinin incelenmesidir. Araştırmanın alt problemleri;“Keman öğrencilerinin keman eğitimlerinde kullandıkları kaynakların türüne, yazarına, edisyonlarına ve içeriklerine ilişkin farkındalıkları nasıldır?”,“Keman öğrencilerinin keman eğitimlerinde kullandıkları kaynaklara yönelik farkındalık durumları nasıl şekillenmiştir?”,“Keman eğitimi veren akademisyenlerin, öğrencilerin kaynak farkındalığı hakkındaki düşünceleri nelerdir?”,“Keman eğitimi veren akademisyenlerin ve keman öğrencilerinin kaynak farkındalığı sağlanması yönünde önerileri nelerdir?”şeklinde belirlenmiştir. Araştırmada durum çalışması (örnek olay) yöntemi desenlerinden“İç içe geçmiş tek durum deseni”kullanılmıştır. Bu doğrultuda araştırmanın evrenini; Ege Bölgesinde yer alan üniversitelerin (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dallarında görev yapan öğretim elemanları ve öğrenimini sürdüren keman öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma, iki ayrı örneklemden oluşturulmuştur ve örneklem seçimleri ölçüt örnekleme yöntemi aracılığıyla belirlenmiştir. Öğrenci seçiminde; Ege Bölgesinde bulunan üniversitelerin Eğitim Fakültesi GSEB Müzik Eğitimi Ana Bilim Dallarında öğrenimini sürdürmesi,“Bireysel Çalgı Eğitimi 5-Keman”,“Bireysel Çalgı Eğitimi 6-Keman”derslerini başarıyla tamamlamış olması,“Bireysel Çalgı Eğitimi 7-Keman”derslerini başarıyla tamamlamış veya aktif olarak devam ediyor olması ölçüt olarak alınmıştır. Çalışma gruplarının yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile görüşleri alınarak elde edilen veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada, keman öğrencilerinin kullandıkları basılı kaynakları yalnızca kısmen ayırt edebildikleri; kaynakların tam ismi ve yazar adı/soyadına dair farkındalıklarının genel olarak düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Edisyon bilgisine ilişkin farkındalığın yok denecek kadar az olduğu, yalnızca bir öğrencinin edisyon bilgisini aktarabildiği tespit edilmiştir. İçerik bakımından ise metinlerin ve bölümlerin temel amaçlarıyla sınırlı düzeyde kavrandığı; buna karşın müziksel sembol ve gösterimlere yönelik hâkimiyetin görece yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun yalnızca derslerde kullanılan kaynaklarla yetindiği, alternatif basılı yayınları araştırma ve karşılaştırma eğilimlerinin düşük kaldığı; kaynak seçimi ve kullanımının ise ağırlıklı olarak ders müfredatı ve öğretim elemanlarının yönlendirmeleri çerçevesinde şekillendiği saptanmıştır. Akademisyenler, öğrencilerin kaynak farkındalığının kısmi düzeyde oluştuğunu; isim, yazar, edisyon ve içerik ayrımlarını derinlemesine ayırt edemediklerini ve farkındalık beyan edenlerin verdikleri bilgilerin yüzeysel kaldığını ifade etmişlerdir. Bu eksikliğin telafi edilmesi amacıyla hem akademisyenler hem öğrenciler, öğretmenlerin bilinçlendirme, teşvik, kaynak bilgisi sunma ve edinim desteği sağlaması; öğrencilerin merak ve araştırma tutumlarını güçlendirmesi ve ilgili kişilerle iletişime geçmesi; öğretmen-öğrenci iş birliğinin artırılması; ayrıca müfredat kapsamında kaynak bilgisi odaklı dersler, destekleyici dijital platformlar ve müfredatın gözden geçirilmesi gibi bütüncül adımlar atılması gerektiğini önermişlerdir. Bu bağlamda araştırmanın hem akademisyenlerin hem de öğrenci görüşlerinin alınmasıyla daha anlamlı ve derin sonuçlar elde edilip, var olan durumu ortaya çıkarması yönüyle alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the awareness of undergraduate violin students regarding the type, author, edition, and content of the source books they use in violin education and to examine the opinions of academic staff who provide violin education on this matter. The sub-problems of the research are as follows:“What is the level of awareness of violin students regarding the type, author, edition, and content of the sources they use in violin education?”,“How has the awareness of violin students regarding the sources they use in violin education been shaped?”,“What are the opinions of academic staff who provide violin education on students' source awareness?”, and“What are the suggestions of academic staff and violin students regarding improving students' awareness of the sources they use?”. The research employed an embedded single case design, one of the case study methods. The study universe consisted of faculty members and violin students from the Departments of Music Education in the Faculties of Education at Muğla Sıtkı Koçman University, Dokuz Eylül University, Pamukkale University, Aydın Adnan Menderes University, and Manisa Celal Bayar University, all located in the Aegean Region. The research sample was formed through criterion sampling and included two different groups. For student selection, the criteria were that they had to be enrolled in one of the Music Education Departments in the Aegean Region and must have successfully completed“Individual Instrument Training 5-Violin”and“Individual Instrument Training 6-Violin”courses, and have either completed or be actively enrolled in the“Individual Instrument Training 7-Violin”course. The data were collected through semi-structured interviews with both groups and analyzed using content analysis. The study found that violin students could only partially distinguish the printed sources they use; their awareness of the full titles and the authors of the sources was generally low. Awareness of editions was almost nonexistent, with only one student able to provide edition-related information. In terms of content, students grasped only the basic purposes of the texts and sections, while their familiarity with musical symbols and notation was relatively high. It was determined that most students relied solely on the sources provided in the courses, showing low tendencies to research and compare alternative printed publications. The choice and use of sources were largely shaped by course curricula and the guidance of teaching staff. Academic staff noted that students' awareness of sources was partial; they could not make in-depth distinctions regarding title, author, edition, and content, and the information provided by those who claimed awareness was often superficial. Both academic staff and students suggested measures to address this shortcoming, including: teachers raising awareness, encouraging students, providing information on sources, and supporting acquisition of materials; students strengthening their curiosity and research attitudes and engaging with relevant individuals; enhancing teacher-student collaboration; and taking holistic steps such as offering courses focused on source knowledge within the curriculum, developing supportive digital platforms, and revising curricula. In this context, it is believed that the research will contribute to the literature by providing meaningful and in-depth insights through the inclusion of both academic staff and student perspectives and by illuminating the current situation.