Alain Badiou'nun varlık felsefesinde matematik-hakikat ilişkisinin eleştirel bir değerlendirmesi
A critical evaluation of the relation between mathematics and truth in Alai̇n Badi̇ou's philosophy of being
  1. Tez No: 407611
  2. Yazar: İLKNUR ÇELİKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AYHAN ÇİTİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe, Matematik, Ontoloji, Küme Kuramı, Badiou, Model Kavramı, Özne Teorisi, Philosophy, Mathematics, Ontology, Set Theory, Badiou, Model Theory, Subject Theory
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Düşünce tarihinin en asli sorusu;“ne var ne yok?”etrafında gelişen ontoloji yaklaşımlarına baktığımızda, Parmenides'ten bu yana birçok filozofun, varlıksal anlamda bir ile çok tartışmasına açıklama getirme çabasını görürüz. Bu bağlamda varlık alanında Bir'in aksine çokluk ortamının hakim olduğunu savunan, çağdaş felsefenin önde gelen filozofu Alain Badiou'un ontoloji yaklaşımı bu tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Özellikle Badiou'nun“matematik = ontoloji”derken neyi ifade ettiği ve iki kategori altında topladığı -aşkın ve inşacı- düşünce oryantasyonlarına karşılık, küme kuramının gelişimiyle jenerik düşünce sistemini nasıl kurduğu ele alınmıştır. Ayrıca jenerik düşünce oryantasyonun, özneyi nasıl hakikatin yaratıcısı olma yolunda etkin bir noktaya taşıdığı meselesi de detaylandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Looking at the ontological approaches toward the most essential question in the intellectual history, i.e.“what is, what is not?”we observe several philosophers' attempts to enlighten“one and many question”since pharmenides' times. in this context main topic of this dissertation is the ontological approach of alan badiou, a distinguished philosopher of modern philosophy, who defends that many overcomes one in the existential field. particularly these two issues are examined here: what badiou means by the statement“mathematics=onthology”and how he established generic thought system with the development of set theory -transcendental and constructive- thinking orientations that he groups under two categories. Besides it is also elaborated how generic thinking orientation carries subject to an effective point on the way to become the creator of the truth.