Alain Badiou ve etik
Alain Badiou and ethics
  1. Tez No: 358850
  2. Yazar: NURTEN KİRİŞ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN GÜNDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Badiou, Hakikat Etiği, Varlık, Durum, Olay, Özne, Sadakat, Hakikat, İyi, Kötü, Öteki, Kötülük, Badiou, Ethics of Truth, Being, Situation, Event, Subject, Fidelity, Truth, Good, Bad, Other, Evil
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada, Alain Badiou'nun günümüz etik yaklaşımlarına bazen katılarak ve bazen de eleştirerek oluşturduğu yeni bir etik,“hakikat etiği”yaklaşımı ele alınmaktadır. Badiou, hakikat etiğini ortaya koyarken öncelikle bir varlık görüşünden ve onunla ilintili olarak bir olay felsefesinden yola çıkar. Olay felsefesi ilk olarak“yeni”olanı şart koşar. Her durumda yeni olarak ortaya çıkan şey yoktur. Bu yeni şey eğer çıkabilmişse hakikattir ve bu hakikat, etiğin temel dayanak noktasıdır. Bu dayanak noktasının temellendirilebilmesi için çalışmada, Badiou'nun varlık, durum, olay, özne, sadakat, insan, öteki, nihilizm, iyi, kötü ve kötülük gibi kavramlar üzerine olan incelemesi ele alınmıştır. Buradan hareketle Badiou'nun geliştirdiği etik yaklaşıma ve bu yaklaşımın tartışmaya açık kısımlarına, eleştirilebilir noktalarına bu eleştirilere karşı üretilebilecek çözüm arayışlarıyla birlikte yer verilmiştir. Bu çalışmanın giriş bölümünde, Badiou'nun etik görüşlerine değinmeden önce Badiou'nun felsefi arka planına ve etik konusuyla ilgisinin ne olduğuna, etik ile neden ve nasıl ilgilendiğiyle ilgili bağlantı noktalarına değinilmiştir. Ayrıca çalışmanın içerdiği bölümler ve bu bölümlerin içerikleri hakkında bilgi verilerek bir yol haritası çizilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, yeni bir etik fikri geliştiren Badiou'nun“hakikat etiği”yaklaşımını ele alabilmek için ilk olarak onun ontoloji görüşüne yer verilmiştir. Bu anlamda oldukça dikkat çekici özgün bir sav olan“matematik ontolojidir”savı, durum, olay, özne ve sadakat kavramlarıyla ele alınarak hakikat etiği ile ilişkisi kurulmuştur. Bu bağlantı kurulduktan sonra hakikat etiği tüm yönleriyle incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Badiou'nun etik ile ilgili olan eleştirilerine ve Badiou etiğine karşı yapılan eleştirilere ayrıntılı bir şekilde yer verilmiştir. Bu bağlamda ilk olarak insan haklarına ya da Badiou'nun deyimiyle“kötülük görmeme haklarına”değinilmiş ve buradan hareketle ortaya çıkan günümüz etik yaklaşımlarının problemli tarafları tartışmaya açılmıştır. Ayrıca insan haklarının temel ilkeleri ve tezlerinden hareketle Badiou etiğinin eleştirilebilir kısımlarına vurgu yapılmıştır. Bu bölüm içerisinde bir de etiğin kadim kavramları olan iyi-kötü antagonizmasına ve onunla ilintili olarak kötülük problemine yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise, Badiou'nun hakikat etiği ile ilgili görüşlerinin genel bir değerlendirmesi yapılarak, bu konuda ona yöneltilen sorulara yer verilmiş ve bu sorulara verdiği cevaplara ışık tutulmaya çalışılmıştır. Böylece bu yeni yaklaşımın tüm yönleriyle kavranmasını hedefleyen amacımıza ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study a new ethic called“ethics of truth”developed by Alain Badiou by means of sometimes joining with and sometimes criticizing the current ethical approaches. By presenting ethics of truth Badiou starts out from a Being view and an Event Philosophy first of all. Event Philosophy initially mandates the one that is“new”. Not in all situations emerges a new thing. This new thing, if manages to emerge, is a truth and this truth is the mainstay of the ethics of truth. In order to discuss this mainstay analyses of Badiou on the concepts like being, situation, event, subject, human, other, nihilism, good, bad and mischief has been handled. Starting from this point, this study includes ethical approach developed by Badiou and disputable and reproachable parts of it along with quests for solutions for these criticisms. In the introduction part of the study philosophical background of Badiou and his connection points regarding with the subject of ethics has been mentioned before his views on ethics is addressed. Furthermore a road map has been tried to be created by providing information about chapters this study includes and contents of them. In the first chapter of the study Badiou's ontological views have been discussed order to examine“ethics of truth”of Badiou who developed a new ethics idea. In this context, handling the thesis of“mathematics is ontology”, which is quite remarkable and authentic, together with concepts of situation, event, subject and loyalty, their relationship with the ethics of truth has been established. Having this relationship established ethics of truth has been attempted to be examined in every aspects. In the second part of the study Badiou's critical regarding the ethics and criticals against Badiou's ethics has been addressed in detail. In this context human rights or with Badiou's expression“rights of not suffering from evil”has been dealt with firstly, and starting from here problematic aspects of current ethical approaches has been opened for discussion. Moreover acting from basic principles theses of human rights reproachable parts of Badiou's ethics have been emphasized. In addition, the good-bad antagonism which is an ancient concept of the ethics and problem of mischief in relation to it has been included in this chapter. In the final part a general evaluation of views of Badiou on the ethics of truth has been done and questions directed to him and his responses to them have been tried to be illuminated. Thus, it has been considered that our purpose which was comprehension of this new approach has succeeded to some extent.