Devlet Planlama Teşkilatı örgüt yapısı ve işlevleri
State Planning Organization organizational structure and functions
- Tez No: 407613
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖNÜL OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Planlama, DPT, Sosyalizm, Kapitalizm, Kalkınma, Neoliberalizm, Planning, DPT, Socialism, Capitalism, Development, Neoliberalism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Çalışmanın ilk bölümünde, SSCB ve Çin Halk Cumhuriyeti başta olmak üzere planlamanın dünyada gelişimi ve dönüşümü incelenmiştir. Sonraki bölümde ise, planlamanın Türkiye'deki gelişimine değinilmiştir. İlk sanayi planlarından başlanarak, onuncu planda dahil, bugüne kadar yapılan tüm planlar çalışmada incelenmiştir. Türkiye'de planlama örgütü olan DPT, 30 Eylül 1960 tarihinde, 91 Sayılı Yasa ile anayasal bir örgüt olarak kurulmuştur. DPT devletin ekonomiye müdahalesini planlar temelinde sağlama amacı ile kurulmuştur. Ancak 24 Ocak Kararları ile başlayan süreçte, DPT bir sürü değişikliğe uğramıştır. Çalışma, DPT'nin kuruluşundan günümüze, örgütsel yapısı ve işlevleri açısından geçirdiği değişimi konu edinmektedir.
Özet (Çeviri)
In the first part of the study, the Soviet Union and especially China examined the development and transformation planning in the World. In the next chapter, to the development of planning in Turkey are discussed. Starting from the initial industry plan, included in the tenth plan, all plans has been investigated in studies to date. Planning organization in Turkey, which is DPT, On 30 September 1960, 91 with the law, the as a constitutional organization was founded. However, during the period that begins with the January 24 decisions, DPT has changed a lot. This study, the DPT's to the present day from the establishment, it follows the change in organizational structure and function.