Enerji ekonomisi
Energy economics
  1. Tez No: 407614
  2. Yazar: ESRA NUR SİNANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. KEMAL KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Ekonomi, Enerji Ekonomisi, Yenilenemez Enerji, Yenilenebilir Enerji, Energy, Economics, Energy Economics, Non-renewable Energy, Renewable Energy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sanayi devriminden itibaren dünyada enerji kullanımında, özellikle fosil yakıt kullanımında artış yaşanmıştır. Günümüzde de fosil yakıtlar halen ana enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Çoğalan dünya nüfusu ile enerji talebi artarak devam etmektedir. Artan enerji ihtiyacı, fosil yakıtların bir enerji kaynağı olarak yeterli olamayacağını göstermektedir. Bu durum, ülkeleri yeni enerji kaynakları arayışına yönlendirmiş ve yenilenebilir enerji kaynakları tüm dünyada gündeme gelmiştir. Bilindiği gibi fosil yakıtların kullanılması ile çevre kirliliği sorunları artmaktadır. Fosil yakıtların bu şekilde kullanılmaya devam edilmesi durumunda, doğanın ekolojik dengesinin bozulması kaçınılmaz bir sondur. Enerji ekonomisi, dünyada son yüzyıl kalkınma politikalarında temel belirleyicilerden biri olmuştur. Bu çalışmanın amacı, enerji kaynakları ile tüketimi arasındaki dengenin nasıl olması gerektiğini açıklamaktır. Bunun için bu çalışmada, enerji konusunda ekonomik bir araştırma düzenlenmiştir. Uygun bir enerji politikasının gerekliliği araştırılmıştır. Enerji ekonomisine dikkat çeken bu çalışmada, dünya enerji ekonomisinin genel görünümü ortaya konmaya çalışılmıştır. Enerji alanında dünya enerji pastasından yüksek oranda pay alan, rezerv sahibi, üretici ve tüketici konumundaki ülkeler belirlenmiştir. Yenilenemez ve yenilenebilir enerji kaynaklarının sorunları anlatılmış, çözüm önerileri getirilmiştir. Son olarak, Dünya'da ve Türkiye'de enerji kaynaklarının nasıl yönetilmesi gerektiği tartışılmıştır. Çalışma sonucunda yenilenemez enerji kaynaklarının azaldığı, yenilenebilir enerji kaynaklarından ise istenilen düzeyde yararlanılamadığı saptanmıştır. Ayrıca enerjinin üretimi ve tüketimi sırasında, çevresel problemlerin ortaya çıktığı görülmüştür. Enerji kaynaklarının yönetimi, enerji verimliliği ile yakın ilişkilidir. Enerjinin verimli kullanılması ekonomik kalkınmayı artırabilir ve çevre kirliliğini azaltabilir.
Özet (Çeviri)
There has been an increase in energy consumption in the world especially in fossil fuel use since the Industrial Revolution. Today, fossil fuels are still used as the main energy source. With the world population growing, energy demand continues to increase. The increasing need for energy shows us that fossil fuels are not enough as an energy supply. This situation has led the countries in search of new sources of energy and renewable energy sources has been raised all over the world. As it is known, environmental pollution problems through the use of fossil fuels are increasing. In case of using fossil fuels in this way, degradation of the ecological balance of nature is an inevitable end. Energy economy has become one of the main determinants of economic development policies in the world in the last century. The aim of this study is to describe how the balance should be between energy sources and consumption. In this study, we held an economic research about energy. The necessity of a proper energy policy were investigated. This study tried to present an overview of the energy economy in the world and it also tried to describe the reserve owner, producer and consumer countries that has a high percentage in energy use. The problems of non-renewable and renewable energy sources have been described and solutions to this problem have been introduced. Finally, we discuss how to manage energy resources in the world and Turkey. Shortly, these results have been obtained after this study: Non-renewable energy sources have been decreased, renewable energy sources can not be used at the desired level. Environmental problems also have been emerged during the production and consumption of energy. Management of energy resources are closely related to energy efficiency. The efficient use of energy can boost economic development and reduce environmental pollution.